Blog

5 tipp a biztonságos bringázáshoz

Biztonságos kerékpározás

Végre itt a nyár, a valódi jó idő, így aztán itt az idő kétkerékre pattanni. Nincs is jobb, mint bringával járni munkába, vagy a hétvégén elkirándulni a hegyekbe, a tópartra. Ahhoz azonban, hogy a tekerés ne csak élménydús legyen, de biztonságos is, nem árt figyelembe venni néhány tanácsot. Blogbejegyzésünkben öt tippet adunk, melyek megszívlelésével mindig, mindenhonnan épségben érhetünk majd haza.

1. Megfelelő bicikli megfelelő állapotban

Akkor tudunk biztonságosan részt venni a forgalomban, ha kényelmesen és magabiztosan ülünk a kerékpáron. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a testalkatunknak megfelelő kétkerekűt válasszunk, és a nyerget is optimálisan állítsuk be. Az első tekerés előtt pedig vizsgáljuk át alaposan a gépet: jók-e a gumik, fog-e a fék, működnek-e az izzók?

2. A bukósisakon nem érdemes spórolni

Sokain a mai napig „elfejtik” feltenni a sisakot, pedig ez nemcsak kötelező, de akár életet is menthet. Válasszunk tehát jobb minőségű darabot, főleg, ha gyermekeink is velünk bicikliznek! Akárcsak a kerékpár esetében, a megfelelő méret itt is kulcsfontosságú: a jó sisak nem lötyög, viszont nem is szorít.

3. Figyeljük a KRESZ változásait!

Hiszen a szabályok folyamatosan módosulnak. Ma már akár szembe is behajthatunk kerékpárral az egyirányú utcákba, és nem kötelező a kerékpárúton haladunk. Ha tisztában vagyunk az aktuális rendelkezésekkel, könnyebben kerülhetjük el az esetleges veszélyes helyzeteket.

4. Zenét hallgatni tilos!

Bár kellemes tekerés közben a kedvenc dalainkat hallgatni a fülesen keresztül, sajnos igen komoly balesetveszélynek tesszük ki magunkat. Ha nem halljuk a körülöttünk lévő forgalmat, nem tudunk reagálni a helyzetekre sem. Persze a természet lágy ölén, a várostól távol nyugodtan élvezhetjük a muzsikát!

5. Az udvariasság mindig kifizetődő

Akárcsak autóvezetésnél, kerékpározás esetében is igaz, hogy az előzékenység a legjobb balesetmegelőzés. Némi udvariasság igazán nem kerül semmibe, ugyanakkor rengeteg idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat. Ha pedig mi előzékenyen állunk a többiekhez, joggal várhatjuk el, hogy ők is viszonozzák ezt!