Blog

Ponthegesztett hálókkal a házi kedvencek védelméért

A ponthegesztett hálók, ismertebb nevükön madárhálók számos előnnyel bírnak, amiket minden kisállattartónak tudnia kell. A madárhálókat azért is szeretik, mert viszonylag egyszerűen méretre szabhatók, így bárhova és bármekkora méretben telepíthetők az egyedi igényeknek megfelelően. Kisállat kifutó, kennel, röpde vagy kalitka? Bármelyiket elkészíthetjük belőle!
Mutatjuk, mi mindenre használhatja! 

A sokoldalú munkavédelmi kesztyűk

Lehet dolgozni óvatoskodva, a kezünket féltve, és lehet kényelmesen, biztonsággal is. Ha választhatunk, naná, hogy az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat! A munkavédelmi kesztyűket arra találták ki, hogy védjék a kezünket a külső behatásoktól (különböző égési-, vágási- vagy egyéb sérülések).
Megmutatjuk milyen fajták közül válogathat!

Karabíner és hintakampó – mennyi mindenre jó!

Azt gondolná az ember, hogy a karabíner az karabíner, a hintakampó meg hintakampó. Nos, akadnak nyilvánvaló felhasználási területei mindkét terméknek, de olyanok is, amikre eddig talán még sosem gondoltunk. A kreatívkodáshoz nem mindig szükséges megvenni a drága és sokszor rossz minőségű hobbiboltokban kapható kiegészítőket. 
Mutatjuk, nekünk mi jutott eszünkbe!

Klór: barát vagy ellenség?

Ha nem ismerjük a medencetisztítás mikéntjét, vagy ha hiányoznak a szükséges eszközök és szerek az alapos fertőtlenítéshez, akkor joggal érezhetjük úgy, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket. Minden medencetulajdonosnak szüksége van legalább egy takarítóhálóra, amivel naponta, de legalább hetente egyszer (időjárásfüggő) érdemes átszűrni a vizet.
Most átvesszük az alapvetéseket, hogy minden flottul menjen a tisztításnál.

Szúnyoghálók tekercsben és méterre vágva

A szúnyogoknak, a poloskáknak, a lepkéknek és a rágcsálóknak kívül tágasabb. Erre fokozottan ügyelünk nemcsak a tavaszi, hanem a nyári időszakban is. Ki szeretné, ha egy moszkitóraj ellepné az otthonát, ha a nyaralójába lepkék költöznének vagy futkározó mezei egerek mellett kellene eltölteni a munkaidejét?
Van kiút a rovarok és a rágcsálók elleni harcból.

Gáz a gaz – gyoműzési praktikák

Egész évben lelkiismeretesen dolgozunk a kertben: trágyázunk, metszünk, vetünk, kapálunk és így tovább. Ennek ellenére mégis megjelenhetnek olyan nem kívánatos vendégek a portánkon, mint a gyomok.
Bosszantó nem igaz? Mi tudjuk, hogyan védekezzünk a gazok ellen, és jó szokásunkhoz híven, nem tartjuk magunkban.

Miért válasszunk élvefogó patkánycsapdát?

Nem kell állatokat tartani, magtárat létrehozni ahhoz, hogy kertünkben megjelenjenek a rágcsáló kártevők. A nagy nyári forróságban, vízhiányban ezek a rágcsálók sokszor keresik fel a kerteket ivóvíz után kutatva is, de ha már ott vannak, sajnos sokszor nem távoznak károkozás nélkül. Bemutatjuk az élvfogó patkánycsapdák előnyeit! Miért vállaszunk élvefogó ketrecet?

Kempingezés – örömteli program vagy rémálom?

Kétfajta ember létezik: aki szeret kempingezni, mert kellemes emlékei vannak róla, és aki nem, mert a szabadban szerzett rossz élményei régóta kísértik.
A kezdő, valamint a haladó táborozókat nem kell meggyőznünk arról, hogy a kempingezés szórakoztató és biztonságos.
Vajon sikerül ezt bebizonyítanunk a bátor újrakezdőknek is? Lássuk!

Így készüljünk a medenceszezonra!

Hamarosan tartóssá válik a jó idő. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy hivatalosan is elkezdődik a medenceszezon.
Mielőtt azonban elmerülnénk a habokban, fontos gondoskodunk arról, hogy a medence és a víz, amiben majd megmártózunk, kristálytiszta legyen.

Ehhez adunk most ötleteket.

Szúnyogriasztók és rovarcsapdák – mit és hova?

A tavaszt és a nyarat szívesen töltjük a szabadban. A kertben vagy a teraszon ejtőzve, a gyerekekkel piknikezve, hajókázva, túrázva vagy egy tó partján a kapásra várva. Idilli is lehetne a kép, ha a kezünkben nem egy légycsapót szorongatnánk, amivel a rovarokat üldözzük. Felejtsük el a hajszát, és védekezzünk ellenük szúnyogriasztóval, rovarcsapdával!

2021.05.25 10:21
A szúnyogháló-dilemma

Megbújnak, megzavarnak, megcsípnek. Naná, hogy a szúnyogokról beszélünk! A moszkitók a legváratlanabb pillanatokban képesek megjelenni, és ha nem készülünk fel időben az érkezésükre, akkor bizony egész nyáron bosszankodhatunk.
Félre a ravasz haditervekkel, a komplex stratégiákkal és a légycsapókkal, védekezzünk a vérszívók ellen szúnyoghálóval!

A bal sarokban az agroszövet, a jobb sarokban a geotextil

A fel-felbukkanó gyomok a hobbikertészek és a profik életét ugyanúgy megkeseríthetik.
Vannak azonban olyan segédeszközök, melyek használatával könnyedén felvehetjük a harcot a gyomnövények ellen: ezek az
-agroszövet és a 
-geotextil.
Blogbejegyzésünkben leírtuk a jellemzőiket.

Jó és rossz locsolás – ilyen létezik?

A növények legnagyobb része köszöni szépen, jól megvan öntözés nélkül is. Persze itt is akadnak kivételek: a különböző fűszernövények és cserepes virágok nagy odafigyelést igényelnek csakúgy, mint egy újonnan telepített pázsit. Ha betartunk néhány egyszerű locsolási alapszabályt, akkor a növényeink garantáltan hálásak lesznek. Fogjunk neki!

Tavaszi metszés – Hogy is van ez, mindenki vágja?

Ha pontosan és jól csináljuk, akkor szép és termőképes bokrok, gyümölcsfák állnak majd a kertünkben. Csak metszünk és aprítunk. Kész, pont. Ha valóban ennyire egyszerű lenne, akkor ez a cikk sem íródott volna meg.
A metszés odafigyelést és megfelelő időzítést igényel. Mutatjuk az alapszabályait.

Készülődés a kerti munkákra – a megfelelő kerti eszközök beszerzése

Ha idén is mesébe illő virágoskertet és gyümölcsöst szeretnénk, akkor itt az ideje munkához látni. Nézzük, hogy milyen előkészületek várnak ránk tavasszal, és mik azok az eszközök, melyekre szükségünk lesz a kertgondozáshoz! Mi már felkészültünk a tavaszi kerti munkákra – és Ön?

2021.03.06 08:33
GURULUNK TOVÁBB!

Online barkácsboltunk továbbra is zavartalanul üzemel! A nap 24 órájában, a hét bármely napján leadhatja megrendelését gyorsan és egyszerűen, otthona biztonságából. A meghozott intézkedések nincsenek hatással a VasMuszakiBolt.hu működésére. Nem kell kimozdulnia lakásából, házhoz szállítjuk a megrendelt termékeket! Rendelhet akár új talicskát vagy létrát is, az sem okoz gondot. Ugye, milyen egyszerű?

A csodás csináld magad projekt

Aki próbált már régi bútort trendire felújítani, kerítést építeni vagy szerelni, esetleg egy új fantáziatárgyat létrehozni, biztosan átérezte a jóleső izgatottságot, ami a kezdeti csetlés-botlással és a későbbi sikerrel is együtt jár. A csináld magad projekthez tehát szükségünk lesz sok-sok kreatív ötletre, kitartásra, egy kis kézügyességre, anyagokra, szerszámokra, eszközökre.

Frissítő hangulat az új fürdőszobában

Mostanában több időt töltünk otthon, ezért sokan kihasználjuk az időt, és barkácsolunk. A fürdőszoba életünk olyan központi tere, ahol magunk lehetünk, és elmélyülhetünk a gondolatainkban, ezért nagyon fontos, hogy jól érezzük magunkat benne. Egy megújult fürdőszobában nemcsak testi felfrissülésre, hanem üdítően új gondolatokra és érzésekre is számíthatunk.

2021.01.25 15:44
Méretre vágva

Ugye Önök is ismerik azt a bosszantó helyzetet, amikor egy termék megvásárlása során kiderül, hogy csak meghatározott mennyiségben vagy méretben kapható? Ilyenkor azért vagyunk dühösek, mert pont annyira van szükségünk, amennyire – se többre, se kevesebbre. A következőkben azt szeretnénk bemutatni, hogy online áruházunkban milyen méretre vágott vagy darab szerint kapható terméket lehet rendelni.
Tartson velünk! 

2021.01.18 09:55
Újra szól az ötrétegű

Télen, az igazán hideg hetekben is előfordulhat sajnos, hogy a fűtésrendszerünk váratlanul elromlik, meghibásodik és mielőbbi javításra szorul. Igaz, hogy a karbantartást és a korszerűsítést jellemzően ősszel szokás elvégezni, de minden elővigyázatosságunk ellenére megtörténhet a baj – ezért szeretnénk Olvasóink figyelmébe ajánlani a nálunk is beszerezhető minőségi fűtésszerelési eszközként is remekül alkalmazható, sokoldalú ötrétegű csövet.

Kisokos az otthonfelújítási támogatáshoz

A 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig igénybe vehető otthonfelújítási támogatásról valószínűleg már mindenki hallott, de a pontos részletek csak nemrégiben lettek elérhetők. Blogcikkünkben megpróbálunk egy kis segítséget nyújtani az eligazodáshoz, mert az októberi bejelentéséhez képest sokkal bonyolultabb a képlet.

Készíts menő faliképet szögekből!

A szegek, szögek és csavarok a legalapvetőbb kötőelemek, amik minden háztartásban előfordulnak és mindig jó, ha van belőlük otthon tartalék a nem várt helyzetekre. Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy unalmasak, egyhangúak és kiszámíthatóak ezek az építőelemek. Ez azonban a legnagyobb tévedés! 

Kiegészítők fűtőberendezéseinkhez

A téli hónapokban fontos szerep jut az életünkben a fűtőberendezéseknek, hiszen gondoskodnak a kellemes hőmérsékletről az otthonunkban, szeretünk a közelükben melegedni, de emellett felelősségteljes üzemeltetésük és karbantartásuk állandó feladatokat ró ránk.

Magunk és szeretteink védelme a fűtésszezonban

Megkezdődött a fűtésszezon, amikor mindnyájunknak fokozottabban kell odafigyelnie az otthoni biztonságra. Hiszen akár gázkazánról, cserépkályháról vagy kandallóról van szó, minden esetben fontos az a megnyugtató tudat, hogy készülékeink nem károsíthatják egészségünket.

Alapvető szerszámok a háztartásban

Méghozzá gyerekeknek, mert szerintünk a barkácsolást nem lehet elég korán kezdeni. A barkácsolás és a DIY tevékenység szuper elfoglaltság, ami ráadásul hasznos is. Egyedül is roppant izgalmas dolog, a család többi tagjával végezve pedig igazi minőségi időtöltésnek számít.

Mit tehetünk a hulladék-újrahasznosításért?

A szelektív hulladékgyűjtés egyre népszerűbbé válása világméretű trend. Nem csoda, hiszen egy ember átlagosan napi 1 kg hulladékot is megtermel, ami a bolygó teljes lakosságát tekintve óriási szám. Tudatos hulladékgyűjtés nélkül a felgyülemlett szemét és annak megsemmisítése óriási környezeti károkat okoz. 

Általánosságban a színhőmérsékletekről

Hideg vagy meleg fénynél megy jobban az összpontosítás? Melyik színhőmérséklet passzol inkább a fürdőszobánkba? És melyik mellett tudunk jobban pihenni?
Az ideális színhőmérséklet kiválasztása fölött sokan átsiklunk, és inkább csak a LED-ek fényerejére koncentrálunk. 

Az egyes fűtőrendszerek előnyei

Több tényező függvénye, hogy milyen fűtőrendszert építünk ki az otthonunkban. Alapvetően meghatározzák a lehetőségeinket az ingatlan adottságai, például hogy be van-e vezetve a gáz, de hasonlóan sokat nyom a latban az anyagi helyzetünk is, ami behatárolja a beruházási és az üzemeltetési költségeket. 

Készülődés a hideg hónapokra

Annak, hogy az ember talán mégsem távolodott el teljesen a természettől, ékes bizonyítéka, hogy legkésőbb az ősz derekán mi magunk is elkezdünk felkészülni a hideg hónapokra, akárcsak a velünk azonos éghajlaton élő élőlények mindegyike. Kezdjünk neki időben, hogy tegyük télbiztossá az otthonunkat!

2020.11.09 10:56
Egy nő bármire képes

Méghozzá szó szerint, éppen ezért a barkácsolás is olyasféle tevékenység, amit ma már nemre és korra való tekintet nélkül űzhet bárki. Barkácsolni igazán jó dolog, hiszen az ember látja a munkája a gyümölcsét, és ez mindenképp elégedettséggel tölti el. Neveljük ki együtt a jövő barkácsoló generációját!

Vitaminbombák házilag – készüljünk a télre ízletes savanyúságokkal!

Az egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy minden évszakban gondoskodjunk a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásról, amiben a vitaminok is nagy szerepet játszanak. Készítsünk házi savanyúságokat!

2020.10.16 11:13
Őszi munkák a kertben

Noha az ősz beköszöntével máris az év végét várjuk, sok kerti munka még csak ilyenkor, a fagyok beállta előtt kezdődik. Lássuk, mire érdemes gondolni, ha rendeben szeretnénk tartani otthoni veteményesünket, gyümölcsfáinkat, és nem akarjuk, hogy a tél túlságosan megviselje gyepünket, sövényeinket!

Szigetelés, avagy otthonunk téli ruhája

Nyakunkon a tél. Egyre hűvösebbek az éjszakák, és reggelente munkába menet is vacogva húzzuk össze magunkon a kabátot. Örülünk minden napos délutánnak, de az esetek többségében már szívesebben töltjük a négy fal között időnk nagy részét, mint kint, a szabadban. Ehhez viszont, hogy otthonunkban igazán jól és komfortosan érezzük magunkat, szükség van azon körülmények megteremtésére, hogy az otthon melege ne csak egy untig puffogtatott klisé legyen, hanem igaz állítás.

2020.10.02 14:27
Páratlan páros

Nem túlzás, közülük az egyik mindenkivel jól kijön, olyan társ, aki sosem hagy cserben, mindig segít, kivéve talán egy esetet, ha ki-, vagyis inkább lemerült. Nem másvalakiről, pontosabban valamiről van szó, mint az akkus csavarbehajtóról. Ez a jolly joker szerszám a barkácsműhelyek nélkülözhetetlen kelléke, ezermesterek és profik hűséges fegyvertartója, de gyakran a háztartások mentőangyala is. Sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szinte nincs olyan szerelési vagy javítási munka, amit ne lehetne vele elvégezni.

Korom – veszélyes anyag a mindennapjainkban

Noha az ipari kormot ellenőrzött körülmények között gyártják – igen, gyártják, hogy aztán felhasználják elsősorban a gumiiparban –, a hétköznapi emberek sokkal kellemetlenebb formájában találkoznak ezzel az apró részecskékből álló eleggyel. Egyrészt a belsőégésű motorok működése nyomán keletkezik, másrészt a fosszilis tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezések egyik melléktermékekén jön létre. A korom jelenléte a redukáló, azaz London-típusú szmog kialakulásának egyik alapfeltétele. A környezetszennyező füstköd súlyosan károsítja az egészséget, nagyban hozzájárul többek között az asztma kialakulásához.

Vége a munkának? Mossa le kesztyűjét!

Ha kesztyűt képzelünk el, akkor elsősorban valamilyen textilből, pamutból készült kézvédőre gondolunk, ami a munkavédelem területén kiegészül a különböző típusú műanyag vagy mártott kesztyűfélékkel. De mi is az a rejtélyes folyékony kesztyű, és mit lehet tudni róla?

2020.09.08 09:29

Minősgi led izzók

Az elmúlt öt-tíz évben óriási reform ment végbe a világítástechnika terén: az ipari, a háztartási és a közterületi világításban egyaránt elterjedt a LED alapú világítás. És hogy az egyszeri felhasználó mennyiben érzi a különbséget a régi típusú fényforrásokkal szemben?

Szúnyoghálók nagy választékban

Habár a nyári időszakban elsődlegesen a vérszívók és más kellemetlenkedő rovarok elleni védelmet érezzük a legégetőbb problémának, azért a rágcsálók távoltartására tett erőfeszítéseket sem ajánlott ilyenkor hanyagolnunk. Míg ugyanis az ízeltlábúak inváziója szezonális jelenség, addig az otthonunkba befészkelő egerek, patkányok az év bármelyik szakaszában okozhatnak bosszúságokat számunkra.

2020.08.31 12:21

CSavarok minden mennyiségben

Ennek a rendkívül fontos eszköznek annyi fajtája van, mint égen a csillag, de mint téma lehetetlen vállalkozásnak tűnhet. Pedig nem így van, amilyen egyszerű a külseje, pont olyan összetett a belseje, vagyis a felhasználása.  A Jetting facsavar gyorsabb behajtással és vágóéllel rendelkezik, tehát nem igényel előfúrást. Ezért villámgyorsan és tökéletesen belemegy a fába, és szinte észrevehetetlen.  

PUR-hab

Nem kell, hogy a szigetelés nagymesterei legyünk ahhoz, hogy tudjuk, a munkálatoknak nem érdemes addig nekilátnunk, ameddig nincs a közelünkben legalább egy tubusnyi PUR-hab. Ezt az anyagot az ezermesterektől kezdve a profi nyílászáró szerelőkön át mindenki használja.

Az izzólámpa, alias villanykörte története dióhéjban

Az izzó története roppant kacifántosan indul, a mai napig legendák és tévhitek övezik. Noha százból kilencvenkilencen kizárólag Edison nevéhez kötik ennek a remek találmánynak a megszületését, voltaképpen sokkal több tudóshoz és feltalálóhoz van köze. A második ipari forradalom egyik legnagyobb vívmánya a villamosság, ezen belül is a világítás elterjedése volt. Humphry Davy, Robert Grove, John W. Starr – csak néhány név, akik hozzátették a maguk tudását az új technológia tökéletesítéséhez.

Ragasztók barkácsoláshoz

Intelligens, gyors, bivalyerős, tartósan rugalmas és megbízható. Ha ez mind így igaz egyszerre, nagy bajban már nem lehetünk. A látszat ellenére most nem az ideális férfi jellemzőiről van szó, hanem a tárgyak rögzítését vagy újjászületését biztosító nagyon erős ragasztóról. Azonnali, kiváló tapadást és szagtalan kötést eredményez, ellenáll a nedvességnek, víznek, időjárási feltételeknek, sós víznek, klórnak, tisztítószereknek is.

Legyen mindennél előbbre való a biztonsága!

Ugyan pontosan számszerűsíteni nem tudjuk, de biztosak vagyunk abban, hogy sok százan, sőt, ezren is köszönhetik az életüket, testi épségüket annak, hogy a megfelelő pillanatban nem voltak restek a munkavédelmi eszközök után nyúlni. Nemcsak törvény szabályozza és teszi kötelezővé bizonyos területeken ezeknek a használatát, de személyes felelősségünk is van abban, hogy ezeket rendszeresen magunkhoz vesszük-e vagy sem.

2020.07.23 10:26

Szúnyoghálók több színben, méretben

Egy korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány csodás házi praktikát a fránya szúnyogok távoltartása érdekében, most pedig kiegészítjük pár újabb hasznos és bevált trükkel. Ezek az apró kis fenevadak ugyanis vonzódnak a bőr egyes illatanyagaihoz, más szagokat pedig messze elkerülnek.

Házi praktikák apró rovarok ellen

Nyáron minden jó és vidám, egyedül az apró rovarok néhol tömeges inváziója az, ami kellemetlenséget okoz. Elég egy csepp dinnyelé, fagyicsepp vagy sütimorzsa az asztalon, reggelre pedig hadban vonuló hangyák, pókok és egyéb rovarok veszik át az irányítást a konyha felett.

2020.07.21 09:07

Szilikon, ragasztó barkácsoláshoz

Ma már szinte egyetlen lépés is elég ahhoz, hogy biztosan szembe találjuk magunkat egy titokzatos, „láthatatlan” anyaggal, a szilikonnal. Az élet minden területére jut belőle, mert rendkívül nagy állóképességgel rendelkezik a hővel és a hideggel szemben is, rugalmas és nyújtható, kitűnő elektromos szigetelő tulajdonsággal bír, ellenáll a víznek, és kiválóan színezhető.

2020.07.14 10:44

Rovarcsapda

Bár minden jel arra utal, hogy az evolúció győztesei tulajdonképpen a rovarok, mi, emberek, nem szívesen látjuk ezt be, és alapvetően nem szeretjük őket, tisztelet a kivételnek. Kizárólag akkor tüntetjük fel őket pozitív színben, ha valamilyen szempontból hasznosak, értékesek számunkra (lásd: méhek), vagy rájuk aggathatjuk a „cuki” címkét (lásd: katicabogarak). Magasról teszünk rá, hogy ők már ötszázmillió éve itt vannak, miközben a mi elődeink mindössze 5 millió éve jelentek meg közös élőhelyünkön, a Földön.

Környezetbarát harc a szúnyogok ellen

Nyár van. Egyszer csak meghalljuk annak a bizonyos repülőnek az ismerős hangját, mindig ugyanabban az órában. Ha épp kint vagyunk a szabadban, gyorsan fedezékbe vonulunk, mert nem szeretnénk a nyakunkba kapni egy adag permetet. Ugye ismerős jelenet? Igen, az évtizedekig alkalmazott hatósági légi szúnyogirtásról van szó, ami bizony méreggel történik. Vagyis csak történt, mert 2020-tól megváltozik az irtás menete az EU-ban: a kifejlett szúnyogok ellen már nem juttatható ki vegyszer légi úton, és csak biológiai anyagot szórhatnak repülőről, ráadásul azt is csak a lárvák ellen.

2020.06.23 10:25

csavarok nagy választékban

A körülöttünk lévő tárgyak részeiből úgy lesz egész, hogy csavarral vagy kötőelemmel vannak egymáshoz illesztve, és a kötést meg lehet oldani, vagyis könnyen alakíthatóak és javíthatóak. Mi sem világosabb, azt viszont nem biztos, hogy pontosan tudjuk: csavarból bizony annyi fajta létezik, mint égen a csillag.

Medencevegyszerezés hatékonyan

Évről évre sorra dőlnek meg a nyári melegrekordok, és ebben a rekkenő hőségben a kerti medence szinte már túlélőeszköznek számít. Hatalmas az igény erre a termékre, így persze a kínálat is roppant széles, és legyen az hátsó kiskert vagy fedett belső csarnok, ma már bárki összehozhat magának az otthonában – persze a lehetőségeihez mérten – egy privát wellness-részleget, ahol felüdülésre lelhet a tikkasztó melegben.

2020.05.30 10:48

Szúnyoghálók

Nyáron minden jó és vidám, leszámítva egy dolgot: a kellemetlen vérszívók csípése okozta viszketést. Legkésőbb az első szúnyog megérkezése láttán lázas csapkodásba kezdünk, hogy messzire kerüljük az idegesítő és esetleg allergiás reakciót kiváltó helyzetet. Főleg akkor, ha kisbaba van a családban.

2020.05.25 11:17

Vissza a paradicsomba

Most, hogy végre itt az igazi jó idő, naná, hogy rohanunk a szabadba, és minden ízében élvezzük a napsugarak és a friss levegő felpezsdítő érzését. Igen ám, de hamar észre kell vennünk, hogy a növények a szabadban vagy az üvegházban, és persze mi is, könnyen megéghetünk, ha árnyék nélkül maradunk.

Locsolótömlő

A tavaszi ültetési szezon és a virágzás utáni időszakban a növényeknek sok vízre van szükségük, és az ideális az, ha a napos-esős idő jó arányban váltakozik. Idén, így a hónap közepe felé már nagyon hiányzik a májusi eső, ezért a vízhiányt nekünk kell pótolnunk a szép kert érdekében. Főleg igaz ez akkor, ha csemetéket és zöldségeket ültettünk, vagy fűmagot szórtunk szét – bizony, locsolni is kell őket, hogy szépen fejlődjenek.

Könnyed tavaszi bútorfelújítás

Most, hogy mindannyian több időt töltünk az otthonunkban, természetes módon a megújulás iránti vágyunk is felerősödik, hiszen kevesebb inger ér bennünket. Ilyenkor tavasszal a téli és a nyári ruhák, felszerelések is menetrendszerűen helyet cserélnek. Ahogy járunk-kelünk, pakolunk, érdemes a pincében, a tárolóban és a padláson egy kicsit jobban körül nézni: biztosan találunk sorsukra hagyott bútordarabokat is.

Macskabiztos szúnyoghálók

Szúnyoghálót általában azzal a céllal vásárolunk, hogy kint tartsuk a kis bosszantó vérszívókat, poloskákat és az egyéb bogarakat, amik a tavaszi-nyári időszakban megkeseríthetik a mindennapjainkat. Ezek az apró rovarok, bogarak méretükből adódóan veszélytelennek tűnhetnek, de nem szabad alábecsülnünk őket. Ha volt, hogy szúnyogcsípésekkel tarkított bőrrel ébredtünk nyári reggeleken, ha nem tudtunk elaludni a szoba sarkában pattogó poloska hangjától, vagy éjjeli lepkék gyűltek esténként nappalink lámpafényéhez, tudhatjuk, hogy mennyire idegesítőek, mikor ellepik a lakást a kéretlen vendégek.

Locsolótömlők széles választékban

Ha szeretnénk, hogy a kertünk élettől duzzadó, zöld és egészséges legyen, nem feledkezhetünk meg az öntözésről. A kertgondozás szerves részét képezi a növények rendszeres és vízigényüknek megfelelő, helyes locsolása. Ez egyszerűnek hangzik, de ha nem rendelkezünk a kivitelezéshez szükséges eszközökkel, megnehezítjük a saját dolgunkat, és idő-, illetve költségszempontból is ráfizethetünk.

Kerti szerszámok, eszközök nagy választékban

A tavaszi-nyári időszak szokásos velejárója, hogy mindannyian vágyunk a szabadba, a természetközeli helyekre. A jelenlegi rendkívüli helyzetben nem is csoda, hogy még erősebb bennünk ez az érzés: a kényszerűen a négy fal között eltöltött hetek (lassan hónapok) monotonitása ellen a szabadtéri kikapcsolódás lehetősége lehet a legjobb gyógyír. Ha saját kertünk van, ilyenkor még nagyobb kincs – nem csupán a jó levegőn, a napsütésben tölthetjük a szabad óráinkat, de a kerti teendők sorra vételével tevékenyen is múlathatjuk az időt. Kössük hát össze a kellemeset a hasznossal, és ne legyünk restek elvégezni azokat a kerti munkákat, amelyeket a szezon egyébként is megkíván!

2020.04.08 11:13

Eszközök otthoni javításokhoz, munkálatokhoz

Életünk egyik legfőbb és kétségkívül legfontosabb színtere az otthonunk. Családunk és saját magunk létfenntartása érdekében ugyan hajlunk arra, hogy elsőként a munka frontján teljesítsünk maradéktalanul, de ez esetben sem szabad elfeledkeznünk a lakásunk, házunk rendben tartásáról. Sajnos a rohanó, munkával és egyéb teendőkkel teli hétköznapokban alig marad időnk és erőnk otthonunk csinosítgatására, a szabad hétvégéken pedig szívesebben sportolunk vagy lazítunk a szeretteinkkel.

Árnyékoló háló

Hamarosan végre hosszú távon is kiszabadulhatunk a kertbe. Ez azt is jelenti, hogy ültetési szezon van, és kedvünkre mozoghatunk a friss levegőn, előkerülhetnek a kerti szerszámok, székek, asztalok, biciklik, hinták, sporteszközök.

Hűséges társ a mindennapokban – gyerekbarát kert

A gyerekek a legjobban azt élvezik, ha szabadon rohangálhatnak, bújócskázhatnak, és felügyelet nélkül indulhatnak nagy felfedező túrákra. Ezt a kertben könnyen megtehetik, ráadásul friss levegőn vannak, ami a szervezetüket is erősíti. Néhány jó ötlet és alapanyag, na meg egy kis kreativitás segítségével pillanatok alatt gyerekbarát paradicsommá, igazi kis vadonná varázsolhatjuk a kertünket.

Madárháló

Galamb a párkányon! És a nyakunkba is zuhan minden, ami ezzel együtt jár: kapkodás, idegeskedés, piszok, kellemetlen zaj. Fejvesztve megoldás után kutatunk, böngészünk, de nehéz eldönteni, hogy mihez kezdjünk. Ráadásul most már azt is megtudtuk, hogy a galambok rengeteg parazitát és fertőző betegséget hordozhatnak, a tetvek és a bolhák szívesen tanyáznak rajtuk, a szalmonellát és az agyhártyagyulladást is terjeszthetik.

Milyen fűnyírót vásároljak?

A fűnyíró rövid története

Annak idején a füvet a terület méretétöl függően még sarlóval vagy kaszával vágták. Annak érdekében, hogy ezt a munkaigényes és nehéz feladatot megkönnyítsék, Thomas Plucknett britt mérnök kifejlesztette a fűnyírók elődjének számító gépet 1805-ben. Ez a gép még nem igazán hasonlított a mai fűnyírókhoz és főként gabona vágására használták.

Kerti eszközök

Ahogy közeleg a tél vége, mi, a kertészkedés szerelmesei egyre türelmetlenebbül várjuk, hogy újra kedvenc tevékenységüknek hódolhassunk. A kertrendezés, metszés, kapálás, gereblyézés, ültetés sokunk számára nem pusztán hobbi, hanem valóságos szenvedély, méghozzá az egészséges féléből: a kertészkedés bizonyítottan jót tesz a testnek és a léleknek, meghosszabbítja az életet, és még a városi embert is összekapcsolja a természettel. És hogy a tényleges munka megkezdéséig se tétlenkedjünk, már a tél vége felé érdemes elkezdeni a felkészülést, ami a megfelelő eszközök beszerzésével kezdődik. Lássuk, mi mindenre lesz szükségünk a kert csinosításához!

Szúnyogháló

Hacsak nem rovarkutatóként keressük a kenyerünket, valószínűbb, hogy azok táborát erősítjük inkább, akik úgy vélik, a rovaroknak jobb kint, mint bent. Bár a tulajdonképpeni rovarszezonra még várnunk kell, ha nem akarunk egy tavaszi reggelen arra ébredni, hogy poloskák lepték el a hálószobánkat, jobb időben felkészülnünk a rajzásra. De nemcsak a poloskák időszaka következik, hanem velük együtt jutnak be otthonunkba más hívatlan vendégek is. Jönnek a legyek, szúnyogok, darazsak és más bogarak, amik jobb esetben csak zümmögésükkel keserítik meg a mindennapjainkat, rosszabb esetben csípnek is. Summa summarum valahogy kint kell tartanunk őket, de a jó hír, hogy számtalan praktikát bevethetünk ellenük.

Kandallónk nappalink dísze is

A tél vége felé már kevésbé gondolunk a fűtőberendezésünk felújítására vagy alkatrészeinek cseréjére, hiszen ha ilyenkor még egy-egy napra vissza is jön a zimankó, és újra be kell fűtenünk, mégis úgy értékeljük: a hideg évszakokon lassan túl vagyunk, a fűtési rendszerünk állapota miatt pedig elég lesz majd az újabb tél beköszönte előtt aggódnunk. Csakhogy ezt – a nyilvánvaló életvédelmi okok miatt – semmiképp nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, és korántsem elhamarkodott dolog akár már kora tavasszal egy alapos állapotfelmérést végezni, szükség esetén pedig gondoskodni a felújításról vagy az alkatrészek cseréjéről.

Ráadásul míg a fűtés szezonális, a kandallónk, kályhánk egész évben szem előtt van, így nem utolsósorban az esztétikai szempontok miatt is ajánlatos a karbantartásukra időt szánni.

Hogyan óvjuk a privát szféránkat a kertben?

A családi házak lakói viszonylag sokat tartózkodnak a kertben kora tavasztól késő őszig. A tél elmúltával kezdődnek a kertgondozás tavaszi teendői, és ahogy egyre nő a napos órák száma, a kert fokozatosan a pihenés és a relaxálás helyszínévé avanzsál. Nyáron előkerülnek a medencék, a hinták és a függőágyak, beindul a grillszezon, és ebben az évszakban a kert már inkább afféle kiterjesztett nappaliként funkcionál. Ősszel aztán ismét a munkálatoké lesz a főszerep, de akárcsak tavasszal, a kertészkedés ekkor is az egyik legtökéletesebb mentálhigiénés hobbitevékenység.

Szerszámok férfiaknak

Mindegy, hogy ezermesterekről vagy hobbibarkácsolókról van szó, a férfiak többségénél általában karnyújtásnyira van néhány bármikor bevethető alapszerszám. Ezek azok az eszközök, amik nem hiányozhatnak egyikük fegyvertárából sem, gondolunk itt a kalapácsokra, csavarhúzókra, fogókra. Hosszú a sor, a szerszámok milyenségét pedig leggyakrabban az urak érdeklődési köre, beállítottsága határozza meg.

Csavarok

Bármit építünk, szerelünk, bütykölünk vagy barkácsolunk, mindenképp szükségünk lesz a sok apró részletet egyetlen egésszé varázsoló kötőelemekre, hiszen megfelelő rögzítés nélkül a végeredmény széthullik, használhatatlanná válik, a munkára fordított időnk pedig pocsékba megy. Kötőelem viszont olyan sokféle létezik, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. A rögzítéstechnika legapróbb elemeit vesszük sorra jelen blogbejegyzésben, a teljesség igénye nélkül.

Munkavédelmi felszerlésben

Számos szektorban (például az építőiparban vagy a bányászatban) jogszabályi előírás határozza meg azokat az egyéni védőeszközöket, amiket a munkáltatónak biztosítania kell a dolgozók részére. A munkavédelmi eszközöket ugyanakkor ajánlott beszerezni akkor is, ha épp a ház körül vagy a kertben végzünk szerelési, karbantartási munkákat, hiszen ilyenkor ugyanúgy ki vagyunk téve a testi épségünket fenyegető különféle veszélyeknek. De akármilyen célból is vásárolnánk védőeszközöket, fontos, hogy csakis megbízható minőségű termékeket válasszunk – hiszen az egészségünk a tét.

Gereblye

Sokak számára egy álom beteljesülését jelenti, ha eljön életükben az a mérföldkő, mikor a betondzsungelt kertes házra cserélhetik. Mindegy, hogy egy kis lakról vagy egy többszintes családi házról van szó, ha tartozik hozzá kert is, ott bizony lesz teendő bőven. Szokás mondani, egy háznál mindig van tennivaló, és ez valóban igaz. Ahhoz viszont, hogy tenni tudjunk, szükségünk van néhány nélkülözhetetlen kerti eszközre, amit lehetséges, hogy csak költözés után szerzünk be.

Füstcső

Aktuális blogbejegyzésünkben egy rendkívül fontos, mondhatni életbevágó témáról lesz szó. Életbevágó, mert sokan talán nem is tudják, mekkora veszélyeket rejt magában egy hibásan működő vagy eltömődött füstcső: akár életek is múlhatnak a tartozék állapotán.

Nem mindegy milyen csavar

A csavar, bár jelentéktelennek tűnik, voltaképpen alapvető fontosságú eszköz. Csavarok tartják össze a körülöttünk lévő tárgyak – többek között bútorok és elektronikai eszközök – jelentős részét, és nélkülük elképzelhetetlen lenne a tökéletes rögzítés is. Sokan talán nem tudják, hogy a csavarok maguk is gépek: úgynevezett egyszerű gépek, illetve erőátviteli eszközök, mint például az ék vagy a csiga. Ám amennyire egyszerűek, legalább olyan sokfélék is, és a laikusok, kezdő hobbibarkácsolók nem mindig tudnak kiigazodni a csavarok tarka világában. Blogbejegyzésünkkel nekik adunk most egy kis útmutatót.

Gipszkartonozás otthon

Belsőépítészeti megoldások terén a gipszkarton az egyik legnépszerűbb építőanyag napjainkban, ezért reális az esélye annak, hogy életünk valamely szakaszában mi is felhasználjuk majd. A feladat első körben ijesztőnek tűnhet, de pánikra semmi ok – néhány alapszabály betartásával akár mi magunk is megoldhatjuk lakásunk gipszkarton-szigetelését.

Árnyékoló háló a nap ellen

A hosszú téli és a szeszélyes tavaszi hónapok során alig várjuk, hogy felszabadultan rohanhassunk a kertbe, és a bőrünkön érezzük a melengető napsütést. Örülünk, mosolygunk, majd hirtelen fordul a kocka, és másra sem vágyunk, mint árnyékra. Pánikszerűen tekintünk körbe, és ha nem voltunk előrelátóak, gyorsan visszamenekülünk a házba a kínzó forróság elől, és azonnal neki is állunk megoldást keresni.

Led izzók

Erre a kérdésre akkor kaphatunk kielégítő és biztos választ, ha pontosan tudjuk, hogy hol akarjuk használni őket. Ugyanis egyszerre legalább három fő szempontot kell figyelembe vennünk: hogy mennyit fogyasztanak, milyen élettartammal bírnak és végül, de nem utolsósorban, hogy mennyibe kerülnek.

Készítsük elő kerti csapjainkat a télre!

Gyakori probléma a nagy hideg beálltával, hogy a kerti csapok használhatatlanná válnak, ami tavasszal kellemetlen meglepetéseket is okozhat. A szélsőséges időjárás miatt a szokatlanul kemény telek és a hirtelen jött hidegek okán érdemes előre gondolkozni, és inkább megelőzni, mint pánikban orvosolni a bajt.

Mi kell a kandalló begyújtásához? – Pe-po alágyújtós

A hideg évszakok lassú, de biztos beköszöntével ismét kardinális kérdéssé vált, hogy otthonunkban még a legzordabb időjárási körülmények között is kellemes meleget biztosítsunk. Az e célra alkalmazott fűtési technológia azonban manapság már szinte háztartásonként más és más lehet, így olykor egészen különböző kihívásokkal kell szembenéznünk az optimális otthoni hőmérséklet megteremtése (és fenntartása) során. A fa- vagy széntüzelésű rendszerek esetében sokszor igencsak körülményes a tüzelőanyag begyújtása, ezért érdemes kifejezetten erre a célra gyártott alágyújtóst alkalmazni.

Tisztább égés, kevesebb korom – Konix

Ha van valami igazán szép a hideg, sötét, sokszor túlságosan is elhúzódónak ígérkező téli hónapokban, akkor az nem más, mint hogy a szó legszorosabb értelmében érezhetővé válik az otthon melege. Sőt, nemcsak érezhetővé, hanem sok esetben egyenesen láthatóvá, hiszen ahol cserépkályhával vagy kandallóval fűtenek, ott a szemnek is csodálatos élményben van része. Ám ezek a fűtőberendezések számos egyéb pozitívummal bírnak pusztán az esztétikus megjelenésen túl: egyrészt roppant praktikusak, hiszen afféle lakberendezési tárgyként gondoskodnak az otthonos hangulat megteremtéséről – szemben a kevésbé mutatós konvektorokkal és radiátorokkal, amiket inkább takargatni szoktunk –, másrészt pénztárcabarátak is, mivel viszonylag olcsóbb fűtési módot kínálnak, legalábbis az elektromoshoz képest mindenképp. Megfelelő karbantartás mellett a tiszta tűztér, minőségi füstcső és egyéb tartozékok hosszú éveken, évtizedeken át biztosítják számunkra a meleget és a páratlan atmoszférát.

Füstcső fontossága

A vénasszonyok nyara még kényeztet minket, de nem kell már sokat várnunk a csípős, fagyos időre sem. Akarjuk vagy sem, lassan szögre akaszthatjuk az átmeneti kabátot, és elővehetjük a szekrényből a melegen bélelt dzsekit.

Kémény

Lassan kezdetét veszi a fűtési szezon, ezért mindenképpen ajánlott még időben gondoskodnunk otthonunkban a tüzelőberendezések hatékonyságának ellenőrzéséről, és az esetlegesen feltárt problémák orvoslásáról. Különösképpen a fa- vagy gáztüzelésű rendszerek esetében kell nagy figyelmet fordítanunk arra, hogy az égéstermékek elvezetését szolgáló kémény tiszta legyen, mielőtt elkezdünk fűteni. De milyen eszközöket válasszunk a kéménytisztításhoz? Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet.

Füstcsövek hatalmas választékban

Vártuk vagy sem, az ősz bizony beköszöntött, és a tél is hamarosan beteszi a lábát a küszöbön. Nem árt tehát időben felkészülnünk a hűvösebb, olykor dermesztően hideg őszi-téli nappalokra és éjszakákra. Egy megbízhatóan működő kályha vagy kandalló mellé bekuckózva kezünkben egy bögre mentateával azért mégiscsak elviselhetőbbek a mínuszok. Aktuális cikkünkben a füstcsövekkel foglalkozunk.

Lombseprű

Az ősz közeledtét mi sem jelzi egyértelműbben, mint hogy a fák lombjai fokozatosan sárgás, vöröses, barnás árnyalatokat öltenek magukra. A lenyűgöző transzformációt követően azonban nemsoká hullani kezdenek a falevelek, és szép lassan beborítják az egész kertünket. Ha viszont az így kialakult avarréteget érintetlenül hagyjuk, azzal kárt is okozhatunk növényeinkben. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért is érdemes lombseprűt ragadnunk az őszi szezonban.

rágcsáló távoltartás

Véget ért a nyár, beköszöntött az ősz, és az új évszakkal új problémák elé néznek a kertes házban élők. Nemcsak mi, emberek gondolunk arra, hogy jó lenne minél ideálisabb körülmények között átvészelni a ránk váró mínusz hőmérsékletet és a kemény fagyokat, hanem bizony a velünk együtt élő, ám sokszor észrevétlenül maradó állatok is. Általában fel sem fogjuk, mennyi élőlénnyel osztozunk a mikrokörnyezetünkön, és legfeljebb a hátrahagyott nyomaikból tudhatjuk, hogy rendszeresen felbukkannak a kertünkben a különféle rágcsálók. Ám ahogy egyre hűvösödnek a napok, a négylábú kártevők az ösztöneik által vezérelve melegebb zugokat keresnek, aminek eredményeképp könnyen előfordulhat, hogy behúzódnak az otthonainkba.

Ragadjon metszőollót, eljött az őszi fametszés ideje!

Amikor a természet pihenni tér, a gazdák, kertművelők dolga megsokszorosodik. Ebben az időszakban nemcsak a hidegre érzékeny virágokat kell fedett helyre vinni, de az elhullott faleveleket is rendszeresen gereblyézni kell. A tél beköszönte előtt a legtöbb gyümölcsfa, fásszárú bokor és rózsatő is metszésre szorul. Ehhez pedig mindenképp szükségünk lesz egy éles, lehetőleg keskeny pengéjű metszőollóra.

Sok múlik azon, hogy milyen zárat választ

Otthonunk biztonságát számos tényező befolyásolja. A nyílászárók minősége, az elhelyezkedés vagy éppen a riasztó-, esetleg kamerarendszer megléte vagy hiánya. A lakás vagy ház védelme azonban a záraknál kezdődik, hiszen elsődleges védvonalat jelentenek az illetéktelen behatolókkal szemben. Ha jól választ, nem csak szeretteit és értékeit tudhatja biztonságban, de még kényelmesebbé teheti otthonát, és még a rezsiszámlából is lefaraghat. Blogbejegyzésünkben hasznos tanácsokat adunk a zárválasztással kapcsolatban.

Kerti szerszámok a tökéletes kertért

A kert folyamatos törődést, odafigyelést igényel – ennek pedig nem csupán a ráfordított időben, hanem a növények értő gondozásában és nem utolsósorban a minőségi anyag- és eszközhasználatban is meg kell mutatkoznia. Ha kertészkedésre adjuk a fejünket, mindenképp be kell szereznünk minden szükséges szerszámot, és azok nívóját illetően sem elégedhetünk meg kompromisszumos félmegoldásokkal. Ezzel nemcsak a munkánkat könnyíthetjük meg, de egyúttal azt is biztosíthatjuk, hogy kertünk flórája (és ezáltal faunája) hosszú távon is életerős és szemet gyönyörködtető legyen. De mi alapján válasszuk ki az optimális kerti szerszámokat?

Szúnyogháló

Bár lassan itt az ősz, a moszkitószezon még korántsem ért véget. Sőt, az egyre melegebb időjárásnak köszönhetően akár októberben is találkozhatunk az agresszív vérszívókkal, így még most sincs késő gondoskodni a megfelelő védelemről. Igen ám, de vajon hogyan tehetjük lakásunkat hatékonyabban szúnyogmentessé: rovarriasztóval vagy szúnyoghálóval? Erre a kérdésre keressük a választ aktuális blogbejegyzésünkben.

PVC idomok

PVC csövekből gyorsan és olcsón építhető ki szennyvíz- vagy akár csapadékelvezető hálózat, amely hosszú évtizedeken át megbízhatóan látja el a feladatát. A PVC mint anyag számtalan előnnyel rendelkezik: a hosszú élettartamon túl a korrózió- és kopásállóság is mellette szól, és alkalmazása esetén vízkövesedéssel sem kell számolni. Remekül bírja a nagy nyomást, ebből adódóan pedig kifejezetten biztonságos a használata.

Kertlocsolás

Bár az idei nyár eddig kegyes volt hozzánk csapadék szempontjából, napjainkban semmire nincs garancia az időjárás szempontjából. Éppen ezért érdemes felkészülni egy hosszabb szárazabb időszakra, hiszen akár idén, akár a jövőben bőven lehet még részünk aszályban. Egy jól kiépített locsólórendszerrel megóvhatjuk a veteményest, a gyümölcsöst vagy éppen a dísznövényeket és a pázsitot a kiszáradástól. Ehhez pedig nem is kell vagyonokat költenünk – feltéve, ha okosan és jó helyről vásárolunk. Lássuk, milyen eszközökkel és kiegészítőkkel segítünk Önnek!

Madárkalitka, ketrec

A ponthegesztett háló rendkívül hasznos, már-már nélkülözhetetlen kellék azok számára, akik akár hobbiból, akár gazdaként madarakat, baromfikat, kisebb állatokat tartanak. Biztonságos és strapabíró ketrecek, kalitkák és röpdék alakíthatók ki belőle, amelyek hosszú éveken keresztül maradéktalanul látják el feladatukat.

Kempingezéshez

A családi nyaralás sokféle formát ölthet, hiszen választhatjuk a wellness-szállodák nyújtotta kényelmet, vagy akár a természet lágy ölén is megszállhatunk. Akik ez utóbbira esküsznek, vallják, hogy egy jó kempingezésnél semmi nem hozza jobban össze a családot, sőt akár a barátainkkal is sátrat verhetünk az ország legszebb pontjain. Ahhoz azonban, hogy kaland valóban élmény legyen, érdemes jó előre beszerezni a szükséges kiegészítőket. Ebben nyújtunk most segítséget, webshopunkban pedig minden említett kempingfelszerelést meg is vásárolhat.

Gipszkarton

Használhatjuk térelválasztásra vagy más belsőépítészeti munkálatokra, a gipszkarton könnyű alkalmazhatóságával semelyik építőanyag nem veheti fel a versenyt. Alább összefoglaljuk, hogy miért érdemes gipszkartonnal kivitelezni a terek átrendezését.

Kerékpárhoz

Az idei nyár idáig elég szeszélyes: hol a tomboló kánikula, hol a folyamatos esőzés nem teszi lehetővé a biciklizést. Bízzunk benne, hogy a hátralévő hetek kegyesebbek lesznek a kirándulókhoz, azonban a köztes időt is eltölthetjük imádott kétkerekűnkkel. A garázsban vagy az udvaron bármilyen időben elvégezhetjük a szükséges ellenőrzéseket, hogy aztán biztonságosan vághassunk neki a túráknak. Lássuk, mit kell csekkolni a cangán!

Ötrétegű csövek

Az ötrétegű csövek sokrétű alkalmazhatóságuk révén ma már az épületgépészetben legtöbbször használt csőfajtának számítanak. Ezekben a csövekben a középső alumíniumbetétet egy-egy polietilénréteg fogja közre, közöttük pedig hőálló ragasztót alkalmaznak kötőanyagként. Ebből következően a minőségi ötrétegű csövek mind a műanyag-, mind a fémcsövek jó tulajdonságaival bírnak, sőt együttes alkalmazásuk még járulékos előnyökkel is jár. Amellett, hogy alaktartóak és könnyen hajlíthatóak, a korrodálódástól, illetve a hőtágulás vagy a csöveket érő nyomás negatív hatásaitól sem kell tartanunk.

Árnyékoló háló a mezőgazdaságban

A klímaváltozás hatásai tagadhatatlanok, az egyre szeszélyesebb időjárás pedig a mezőgazdaságra is komoly hatással van. Nemcsak a nagyipari termesztésre kell persze gondolni, a kiskertben vagy a balkonon kialakított veteményes is könnyen megszenvedheti az egyre durvább és hosszabban tartó hőhullámokat. Bár sok növény kifejezetten jól tűri a perzselő napfényt, más termények számára végzetes lehet a dolog. Szerencsére van megoldás, és ehhez még csak vagyonokat sem kell költenünk: egy árnyékoló háló felszerelésével megfelelő klímát biztosíthatunk a veteményesben!

Szúnyogháló típusok

Szúnyoghálókat elsősorban moszkitók és kisebb rovarok távoltartásának céljából szoktunk felszerelni. A szövedékek azonban multifunkcionálisabbak annál, mintsem hogy csak az ablakokra vagy az ajtókra rögzítve vigyázzák nyugalmunkat a tavaszi és nyári időszakban. Mindegy, hogy fém, üvegszálas vagy öntapadós szúnyogháló van otthon elfekvőben, számos dologra felhasználhatók a feleslegessé vált, kallódó darabok. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre. Olvassa tovább cikkünket, és gyűjtsön inspirációt!

Biztonságos kerékpározás

Végre itt a nyár, a valódi jó idő, így aztán itt az idő kétkerékre pattanni. Nincs is jobb, mint bringával járni munkába, vagy a hétvégén elkirándulni a hegyekbe, a tópartra. Ahhoz azonban, hogy a tekerés ne csak élménydús legyen, de biztonságos is, nem árt figyelembe venni néhány tanácsot. Blogbejegyzésünkben öt tippet adunk, melyek megszívlelésével mindig, mindenhonnan épségben érhetünk majd haza.

Lefolyó

Egy kisebb-nagyobb dugulás a konyhában vagy a fürdőben igencsak bosszantó lehet. Főleg, ha az ember nem áll úgy anyagilag, hogy cseréltesse a lefolyót vagy szakembert hívjon a tisztításhoz. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, hiszen számos házi praktikát ismerünk, melyekkel gyorsan és főleg olcsón szabadulhatunk meg a csöveket eltömítő szennyeződéstől. Aktuális cikkünkben a leghatékonyabb „csináld magad” módszereket mutatjuk be.

Szúnyoghálóink

Az elmúlt hetek esős időjárása jót tett ugyan a földeknek és a mezőgazdaságnak (a májusi eső aranyat ér!), ugyanakkor a szúnyogszaporulat számára is kedvező feltételeket jelentett. Érdemes tehát komoly invázióval számolni a következő hónapokban, és célszerű már most elkezdeni a felkészülést a vérszívók távoltartására. Egy jó szúnyogháló aranyat ér a nyári napokon – igen ám, de milyen is pontosan a jó szúnyogháló? Erre a kérdésre keressük a választ aktuális blogbejegyzésünkben.

Kutya

A családi kedvenc rengeteg örömmel ajándékoz meg minket nap mint nap, vannak azonban esetek, amikor el szeretnénk zárni négylábú barátunkat. Például ha vendégek jönnek, kerti munkát végzünk, vagy ha a blöki ellenséges az idegenekkel. Egy kutyakennel segítségével könnyen megoldhatjuk a kérdést, ráadásul – ellentétben a láncra kötéssel – az elkerített terület igazán állatbarát megoldás is.

Gipszkarton polcok

Miért szeretjük a gipszkartont?

A gipszkarton talán a legsokoldalúbb termék a belsőépítészetben használt alapanyagok között. Felsorolni is nehéz, mi mindenre alkalmazható az álmennyezettől kezdve a válaszfalakon át az egyedi térelválasztókig és polcokig. Könnyű kezelhetősége miatt sokszor még különösebb szakértelmet sem igényel a felhasználása, így adott esetben elegendő néhány ügyes kéz a lakás gyors és koszmentes átalakításához. További előnye, hogy remekül szigetelhető és egyszerűen festhető.

Ötrétegű cső

Az ötrétegű csövek előnyeit aligha kell ecsetelni: az épületgépészetben mára lényegében nélkülözhetetlenné váltak, hiszen sokoldalúak és tartósak, ráadásul könnyű velük dolgozni. Népszerűségüknek köszönhetően számos típussal és márkával találkozhatunk a polcokon, nem mindegy azonban, hogy mikor melyiket választjuk. Blogbejegyzésünkben a legfontosabb paramétereket vesszük górcső alá, ezzel is megkönnyítve a vásárlást.

   szúnyogháló 

A változékony időjárással, az egyre melegebb telekkel és egyre enyhébb őszökkel együtt a szúnyogszezon, és így a viszketés, vakarózás és zümmögés időszaka is egyre inkább kitolódik. A szúnyogok azon kívül, hogy idegesítőek, nagyon könnyen találják meg az utat otthonunkba. Elegendő egy fél percre nyitva maradt ajtó, egy gyors szellőztetés, vagy a macska beengedése, máris megkeserítik életünket és éjszakáinkat a kis vérszívók. 
A nyár közeledtével pedig a helyzet csak fokozódik. Indulhat a strandszezon, a nyaralónál a fűnyírás, a fagyizás, a kellemes baráti sörözés, és persze a kerti grillpartik. A szúnyogok pedig hatványozottan ébrednek fel téli-tavaszi álmukból, hogy idegesítő zümmögésükkel megfosszanak minket a nyugodt estéktől, fájdalmas csípésükkel pedig állandó vakarásra késztessenek minket. Egy minőségi szúnyoghálóval legalább a lakásunkat moszkitómentes övezetté alakíthatjuk, nem mindegy azonban, milyen típust választunk. Blogbejegyzésünk célja, hogy támpontokat adjon a választáshoz.