Blog

2020.09.08 09:29

Minősgi led izzók

Az elmúlt öt-tíz évben óriási reform ment végbe a világítástechnika terén: az ipari, a háztartási és a közterületi világításban egyaránt elterjedt a LED alapú világítás. És hogy az egyszeri felhasználó mennyiben érzi a különbséget a régi típusú fényforrásokkal szemben?

Szúnyoghálók nagy választékban

Habár a nyári időszakban elsődlegesen a vérszívók és más kellemetlenkedő rovarok elleni védelmet érezzük a legégetőbb problémának, azért a rágcsálók távoltartására tett erőfeszítéseket sem ajánlott ilyenkor hanyagolnunk. Míg ugyanis az ízeltlábúak inváziója szezonális jelenség, addig az otthonunkba befészkelő egerek, patkányok az év bármelyik szakaszában okozhatnak bosszúságokat számunkra.

2020.08.31 12:21

CSavarok minden mennyiségben

Ennek a rendkívül fontos eszköznek annyi fajtája van, mint égen a csillag, de mint téma lehetetlen vállalkozásnak tűnhet. Pedig nem így van, amilyen egyszerű a külseje, pont olyan összetett a belseje, vagyis a felhasználása.  A Jetting facsavar gyorsabb behajtással és vágóéllel rendelkezik, tehát nem igényel előfúrást. Ezért villámgyorsan és tökéletesen belemegy a fába, és szinte észrevehetetlen.  

PUR-hab

Nem kell, hogy a szigetelés nagymesterei legyünk ahhoz, hogy tudjuk, a munkálatoknak nem érdemes addig nekilátnunk, ameddig nincs a közelünkben legalább egy tubusnyi PUR-hab. Ezt az anyagot az ezermesterektől kezdve a profi nyílászáró szerelőkön át mindenki használja.

Az izzólámpa, alias villanykörte története dióhéjban

Az izzó története roppant kacifántosan indul, a mai napig legendák és tévhitek övezik. Noha százból kilencvenkilencen kizárólag Edison nevéhez kötik ennek a remek találmánynak a megszületését, voltaképpen sokkal több tudóshoz és feltalálóhoz van köze. A második ipari forradalom egyik legnagyobb vívmánya a villamosság, ezen belül is a világítás elterjedése volt. Humphry Davy, Robert Grove, John W. Starr – csak néhány név, akik hozzátették a maguk tudását az új technológia tökéletesítéséhez.

Ragasztók barkácsoláshoz

Intelligens, gyors, bivalyerős, tartósan rugalmas és megbízható. Ha ez mind így igaz egyszerre, nagy bajban már nem lehetünk. A látszat ellenére most nem az ideális férfi jellemzőiről van szó, hanem a tárgyak rögzítését vagy újjászületését biztosító nagyon erős ragasztóról. Azonnali, kiváló tapadást és szagtalan kötést eredményez, ellenáll a nedvességnek, víznek, időjárási feltételeknek, sós víznek, klórnak, tisztítószereknek is.

Ugyan pontosan számszerűsíteni nem tudjuk, de biztosak vagyunk abban, hogy sok százan, sőt, ezren is köszönhetik az életüket, testi épségüket annak, hogy a megfelelő pillanatban nem voltak restek a munkavédelmi eszközök után nyúlni. Nemcsak törvény szabályozza és teszi kötelezővé bizonyos területeken ezeknek a használatát, de személyes felelősségünk is van abban, hogy ezeket rendszeresen magunkhoz vesszük-e vagy sem.

2020.07.23 10:26

Szúnyoghálók több színben, méretben

Egy korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány csodás házi praktikát a fránya szúnyogok távoltartása érdekében, most pedig kiegészítjük pár újabb hasznos és bevált trükkel. Ezek az apró kis fenevadak ugyanis vonzódnak a bőr egyes illatanyagaihoz, más szagokat pedig messze elkerülnek.

Nyáron minden jó és vidám, egyedül az apró rovarok néhol tömeges inváziója az, ami kellemetlenséget okoz. Elég egy csepp dinnyelé, fagyicsepp vagy sütimorzsa az asztalon, reggelre pedig hadban vonuló hangyák, pókok és egyéb rovarok veszik át az irányítást a konyha felett.

2020.07.21 09:07

Szilikon, ragasztó barkácsoláshoz

Ma már szinte egyetlen lépés is elég ahhoz, hogy biztosan szembe találjuk magunkat egy titokzatos, „láthatatlan” anyaggal, a szilikonnal. Az élet minden területére jut belőle, mert rendkívül nagy állóképességgel rendelkezik a hővel és a hideggel szemben is, rugalmas és nyújtható, kitűnő elektromos szigetelő tulajdonsággal bír, ellenáll a víznek, és kiválóan színezhető.

2020.07.14 10:44

Rovarcsapda

Bár minden jel arra utal, hogy az evolúció győztesei tulajdonképpen a rovarok, mi, emberek, nem szívesen látjuk ezt be, és alapvetően nem szeretjük őket, tisztelet a kivételnek. Kizárólag akkor tüntetjük fel őket pozitív színben, ha valamilyen szempontból hasznosak, értékesek számunkra (lásd: méhek), vagy rájuk aggathatjuk a „cuki” címkét (lásd: katicabogarak). Magasról teszünk rá, hogy ők már ötszázmillió éve itt vannak, miközben a mi elődeink mindössze 5 millió éve jelentek meg közös élőhelyünkön, a Földön.

Nyár van. Egyszer csak meghalljuk annak a bizonyos repülőnek az ismerős hangját, mindig ugyanabban az órában. Ha épp kint vagyunk a szabadban, gyorsan fedezékbe vonulunk, mert nem szeretnénk a nyakunkba kapni egy adag permetet. Ugye ismerős jelenet? Igen, az évtizedekig alkalmazott hatósági légi szúnyogirtásról van szó, ami bizony méreggel történik. Vagyis csak történt, mert 2020-tól megváltozik az irtás menete az EU-ban: a kifejlett szúnyogok ellen már nem juttatható ki vegyszer légi úton, és csak biológiai anyagot szórhatnak repülőről, ráadásul azt is csak a lárvák ellen.

2020.06.23 10:25

csavarok nagy választékban

A körülöttünk lévő tárgyak részeiből úgy lesz egész, hogy csavarral vagy kötőelemmel vannak egymáshoz illesztve, és a kötést meg lehet oldani, vagyis könnyen alakíthatóak és javíthatóak. Mi sem világosabb, azt viszont nem biztos, hogy pontosan tudjuk: csavarból bizony annyi fajta létezik, mint égen a csillag.

Medencevegyszerezés hatékonyan

Évről évre sorra dőlnek meg a nyári melegrekordok, és ebben a rekkenő hőségben a kerti medence szinte már túlélőeszköznek számít. Hatalmas az igény erre a termékre, így persze a kínálat is roppant széles, és legyen az hátsó kiskert vagy fedett belső csarnok, ma már bárki összehozhat magának az otthonában – persze a lehetőségeihez mérten – egy privát wellness-részleget, ahol felüdülésre lelhet a tikkasztó melegben.

2020.05.30 10:48

Szúnyoghálók

Nyáron minden jó és vidám, leszámítva egy dolgot: a kellemetlen vérszívók csípése okozta viszketést. Legkésőbb az első szúnyog megérkezése láttán lázas csapkodásba kezdünk, hogy messzire kerüljük az idegesítő és esetleg allergiás reakciót kiváltó helyzetet. Főleg akkor, ha kisbaba van a családban.

2020.05.25 11:17

Most, hogy végre itt az igazi jó idő, naná, hogy rohanunk a szabadba, és minden ízében élvezzük a napsugarak és a friss levegő felpezsdítő érzését. Igen ám, de hamar észre kell vennünk, hogy a növények a szabadban vagy az üvegházban, és persze mi is, könnyen megéghetünk, ha árnyék nélkül maradunk.

Locsolótömlő

A tavaszi ültetési szezon és a virágzás utáni időszakban a növényeknek sok vízre van szükségük, és az ideális az, ha a napos-esős idő jó arányban váltakozik. Idén, így a hónap közepe felé már nagyon hiányzik a májusi eső, ezért a vízhiányt nekünk kell pótolnunk a szép kert érdekében. Főleg igaz ez akkor, ha csemetéket és zöldségeket ültettünk, vagy fűmagot szórtunk szét – bizony, locsolni is kell őket, hogy szépen fejlődjenek.

Most, hogy mindannyian több időt töltünk az otthonunkban, természetes módon a megújulás iránti vágyunk is felerősödik, hiszen kevesebb inger ér bennünket. Ilyenkor tavasszal a téli és a nyári ruhák, felszerelések is menetrendszerűen helyet cserélnek. Ahogy járunk-kelünk, pakolunk, érdemes a pincében, a tárolóban és a padláson egy kicsit jobban körül nézni: biztosan találunk sorsukra hagyott bútordarabokat is.

Macskabiztos szúnyoghálók

Szúnyoghálót általában azzal a céllal vásárolunk, hogy kint tartsuk a kis bosszantó vérszívókat, poloskákat és az egyéb bogarakat, amik a tavaszi-nyári időszakban megkeseríthetik a mindennapjainkat. Ezek az apró rovarok, bogarak méretükből adódóan veszélytelennek tűnhetnek, de nem szabad alábecsülnünk őket. Ha volt, hogy szúnyogcsípésekkel tarkított bőrrel ébredtünk nyári reggeleken, ha nem tudtunk elaludni a szoba sarkában pattogó poloska hangjától, vagy éjjeli lepkék gyűltek esténként nappalink lámpafényéhez, tudhatjuk, hogy mennyire idegesítőek, mikor ellepik a lakást a kéretlen vendégek.

Locsolótömlők széles választékban

Ha szeretnénk, hogy a kertünk élettől duzzadó, zöld és egészséges legyen, nem feledkezhetünk meg az öntözésről. A kertgondozás szerves részét képezi a növények rendszeres és vízigényüknek megfelelő, helyes locsolása. Ez egyszerűnek hangzik, de ha nem rendelkezünk a kivitelezéshez szükséges eszközökkel, megnehezítjük a saját dolgunkat, és idő-, illetve költségszempontból is ráfizethetünk.

Kerti szerszámok, eszközök nagy választékban

A tavaszi-nyári időszak szokásos velejárója, hogy mindannyian vágyunk a szabadba, a természetközeli helyekre. A jelenlegi rendkívüli helyzetben nem is csoda, hogy még erősebb bennünk ez az érzés: a kényszerűen a négy fal között eltöltött hetek (lassan hónapok) monotonitása ellen a szabadtéri kikapcsolódás lehetősége lehet a legjobb gyógyír. Ha saját kertünk van, ilyenkor még nagyobb kincs – nem csupán a jó levegőn, a napsütésben tölthetjük a szabad óráinkat, de a kerti teendők sorra vételével tevékenyen is múlathatjuk az időt. Kössük hát össze a kellemeset a hasznossal, és ne legyünk restek elvégezni azokat a kerti munkákat, amelyeket a szezon egyébként is megkíván!

2020.04.08 11:13

Eszközök otthoni javításokhoz, munkálatokhoz

Életünk egyik legfőbb és kétségkívül legfontosabb színtere az otthonunk. Családunk és saját magunk létfenntartása érdekében ugyan hajlunk arra, hogy elsőként a munka frontján teljesítsünk maradéktalanul, de ez esetben sem szabad elfeledkeznünk a lakásunk, házunk rendben tartásáról. Sajnos a rohanó, munkával és egyéb teendőkkel teli hétköznapokban alig marad időnk és erőnk otthonunk csinosítgatására, a szabad hétvégéken pedig szívesebben sportolunk vagy lazítunk a szeretteinkkel.

Árnyékoló háló

A hétvégén már kezdődik is a nyári időszámítás, remélhetőleg a jó időt is meghozza, végre kiszabadulhatunk a kertbe. Ez azt is jelenti, hogy ültetési szezon van, és kedvünkre mozoghatunk a friss levegőn, előkerülhetnek a kerti szerszámok, székek, asztalok, biciklik, hinták, sporteszközök.

A gyerekek a legjobban azt élvezik, ha szabadon rohangálhatnak, bújócskázhatnak, és felügyelet nélkül indulhatnak nagy felfedező túrákra. Ezt a kertben könnyen megtehetik, ráadásul friss levegőn vannak, ami a szervezetüket is erősíti. Néhány jó ötlet és alapanyag, na meg egy kis kreativitás segítségével pillanatok alatt gyerekbarát paradicsommá, igazi kis vadonná varázsolhatjuk a kertünket.

Madárháló

Galamb a párkányon! És a nyakunkba is zuhan minden, ami ezzel együtt jár: kapkodás, idegeskedés, piszok, kellemetlen zaj. Fejvesztve megoldás után kutatunk, böngészünk, de nehéz eldönteni, hogy mihez kezdjünk. Ráadásul most már azt is megtudtuk, hogy a galambok rengeteg parazitát és fertőző betegséget hordozhatnak, a tetvek és a bolhák szívesen tanyáznak rajtuk, a szalmonellát és az agyhártyagyulladást is terjeszthetik.


A fűnyíró rövid története

Annak idején a füvet a terület méretétöl függően még sarlóval vagy kaszával vágták. Annak érdekében, hogy ezt a munkaigényes és nehéz feladatot megkönnyítsék, Thomas Plucknett britt mérnök kifejlesztette a fűnyírók elődjének számító gépet 1805-ben. Ez a gép még nem igazán hasonlított a mai fűnyírókhoz és főként gabona vágására használták.

Kerti eszközök

Ahogy közeleg a tél vége, mi, a kertészkedés szerelmesei egyre türelmetlenebbül várjuk, hogy újra kedvenc tevékenységüknek hódolhassunk. A kertrendezés, metszés, kapálás, gereblyézés, ültetés sokunk számára nem pusztán hobbi, hanem valóságos szenvedély, méghozzá az egészséges féléből: a kertészkedés bizonyítottan jót tesz a testnek és a léleknek, meghosszabbítja az életet, és még a városi embert is összekapcsolja a természettel. És hogy a tényleges munka megkezdéséig se tétlenkedjünk, már a tél vége felé érdemes elkezdeni a felkészülést, ami a megfelelő eszközök beszerzésével kezdődik. Lássuk, mi mindenre lesz szükségünk a kert csinosításához!

Szúnyogháló

Hacsak nem rovarkutatóként keressük a kenyerünket, valószínűbb, hogy azok táborát erősítjük inkább, akik úgy vélik, a rovaroknak jobb kint, mint bent. Bár a tulajdonképpeni rovarszezonra még várnunk kell, ha nem akarunk egy tavaszi reggelen arra ébredni, hogy poloskák lepték el a hálószobánkat, jobb időben felkészülnünk a rajzásra. De nemcsak a poloskák időszaka következik, hanem velük együtt jutnak be otthonunkba más hívatlan vendégek is. Jönnek a legyek, szúnyogok, darazsak és más bogarak, amik jobb esetben csak zümmögésükkel keserítik meg a mindennapjainkat, rosszabb esetben csípnek is. Summa summarum valahogy kint kell tartanunk őket, de a jó hír, hogy számtalan praktikát bevethetünk ellenük.

Kandallónk nappalink dísze is

A tél vége felé már kevésbé gondolunk a fűtőberendezésünk felújítására vagy alkatrészeinek cseréjére, hiszen ha ilyenkor még egy-egy napra vissza is jön a zimankó, és újra be kell fűtenünk, mégis úgy értékeljük: a hideg évszakokon lassan túl vagyunk, a fűtési rendszerünk állapota miatt pedig elég lesz majd az újabb tél beköszönte előtt aggódnunk. Csakhogy ezt – a nyilvánvaló életvédelmi okok miatt – semmiképp nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, és korántsem elhamarkodott dolog akár már kora tavasszal egy alapos állapotfelmérést végezni, szükség esetén pedig gondoskodni a felújításról vagy az alkatrészek cseréjéről.

Ráadásul míg a fűtés szezonális, a kandallónk, kályhánk egész évben szem előtt van, így nem utolsósorban az esztétikai szempontok miatt is ajánlatos a karbantartásukra időt szánni.

A családi házak lakói viszonylag sokat tartózkodnak a kertben kora tavasztól késő őszig. A tél elmúltával kezdődnek a kertgondozás tavaszi teendői, és ahogy egyre nő a napos órák száma, a kert fokozatosan a pihenés és a relaxálás helyszínévé avanzsál. Nyáron előkerülnek a medencék, a hinták és a függőágyak, beindul a grillszezon, és ebben az évszakban a kert már inkább afféle kiterjesztett nappaliként funkcionál. Ősszel aztán ismét a munkálatoké lesz a főszerep, de akárcsak tavasszal, a kertészkedés ekkor is az egyik legtökéletesebb mentálhigiénés hobbitevékenység.

Szerszámok férfiaknak

Mindegy, hogy ezermesterekről vagy hobbibarkácsolókról van szó, a férfiak többségénél általában karnyújtásnyira van néhány bármikor bevethető alapszerszám. Ezek azok az eszközök, amik nem hiányozhatnak egyikük fegyvertárából sem, gondolunk itt a kalapácsokra, csavarhúzókra, fogókra. Hosszú a sor, a szerszámok milyenségét pedig leggyakrabban az urak érdeklődési köre, beállítottsága határozza meg.

Csavarok

Bármit építünk, szerelünk, bütykölünk vagy barkácsolunk, mindenképp szükségünk lesz a sok apró részletet egyetlen egésszé varázsoló kötőelemekre, hiszen megfelelő rögzítés nélkül a végeredmény széthullik, használhatatlanná válik, a munkára fordított időnk pedig pocsékba megy. Kötőelem viszont olyan sokféle létezik, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. A rögzítéstechnika legapróbb elemeit vesszük sorra jelen blogbejegyzésben, a teljesség igénye nélkül.

Munkavédelmi felszerlésben

Számos szektorban (például az építőiparban vagy a bányászatban) jogszabályi előírás határozza meg azokat az egyéni védőeszközöket, amiket a munkáltatónak biztosítania kell a dolgozók részére. A munkavédelmi eszközöket ugyanakkor ajánlott beszerezni akkor is, ha épp a ház körül vagy a kertben végzünk szerelési, karbantartási munkákat, hiszen ilyenkor ugyanúgy ki vagyunk téve a testi épségünket fenyegető különféle veszélyeknek. De akármilyen célból is vásárolnánk védőeszközöket, fontos, hogy csakis megbízható minőségű termékeket válasszunk – hiszen az egészségünk a tét.

Gereblye

Sokak számára egy álom beteljesülését jelenti, ha eljön életükben az a mérföldkő, mikor a betondzsungelt kertes házra cserélhetik. Mindegy, hogy egy kis lakról vagy egy többszintes családi házról van szó, ha tartozik hozzá kert is, ott bizony lesz teendő bőven. Szokás mondani, egy háznál mindig van tennivaló, és ez valóban igaz. Ahhoz viszont, hogy tenni tudjunk, szükségünk van néhány nélkülözhetetlen kerti eszközre, amit lehetséges, hogy csak költözés után szerzünk be.

Füstcső

Aktuális blogbejegyzésünkben egy rendkívül fontos, mondhatni életbevágó témáról lesz szó. Életbevágó, mert sokan talán nem is tudják, mekkora veszélyeket rejt magában egy hibásan működő vagy eltömődött füstcső: akár életek is múlhatnak a tartozék állapotán.

Nem mindegy milyen csavar

A csavar, bár jelentéktelennek tűnik, voltaképpen alapvető fontosságú eszköz. Csavarok tartják össze a körülöttünk lévő tárgyak – többek között bútorok és elektronikai eszközök – jelentős részét, és nélkülük elképzelhetetlen lenne a tökéletes rögzítés is. Sokan talán nem tudják, hogy a csavarok maguk is gépek: úgynevezett egyszerű gépek, illetve erőátviteli eszközök, mint például az ék vagy a csiga. Ám amennyire egyszerűek, legalább olyan sokfélék is, és a laikusok, kezdő hobbibarkácsolók nem mindig tudnak kiigazodni a csavarok tarka világában. Blogbejegyzésünkkel nekik adunk most egy kis útmutatót.

Gipszkartonozás otthon

Belsőépítészeti megoldások terén a gipszkarton az egyik legnépszerűbb építőanyag napjainkban, ezért reális az esélye annak, hogy életünk valamely szakaszában mi is felhasználjuk majd. A feladat első körben ijesztőnek tűnhet, de pánikra semmi ok – néhány alapszabály betartásával akár mi magunk is megoldhatjuk lakásunk gipszkarton-szigetelését.

Árnyékoló háló a nap ellen

A hosszú téli és a szeszélyes tavaszi hónapok során alig várjuk, hogy felszabadultan rohanhassunk a kertbe, és a bőrünkön érezzük a melengető napsütést. Örülünk, mosolygunk, majd hirtelen fordul a kocka, és másra sem vágyunk, mint árnyékra. Pánikszerűen tekintünk körbe, és ha nem voltunk előrelátóak, gyorsan visszamenekülünk a házba a kínzó forróság elől, és azonnal neki is állunk megoldást keresni.

Led izzók

Erre a kérdésre akkor kaphatunk kielégítő és biztos választ, ha pontosan tudjuk, hogy hol akarjuk használni őket. Ugyanis egyszerre legalább három fő szempontot kell figyelembe vennünk: hogy mennyit fogyasztanak, milyen élettartammal bírnak és végül, de nem utolsósorban, hogy mennyibe kerülnek.

Gyakori probléma a nagy hideg beálltával, hogy a kerti csapok használhatatlanná válnak, ami tavasszal kellemetlen meglepetéseket is okozhat. A szélsőséges időjárás miatt a szokatlanul kemény telek és a hirtelen jött hidegek okán érdemes előre gondolkozni, és inkább megelőzni, mint pánikban orvosolni a bajt.

A hideg évszakok lassú, de biztos beköszöntével ismét kardinális kérdéssé vált, hogy otthonunkban még a legzordabb időjárási körülmények között is kellemes meleget biztosítsunk. Az e célra alkalmazott fűtési technológia azonban manapság már szinte háztartásonként más és más lehet, így olykor egészen különböző kihívásokkal kell szembenéznünk az optimális otthoni hőmérséklet megteremtése (és fenntartása) során. A fa- vagy széntüzelésű rendszerek esetében sokszor igencsak körülményes a tüzelőanyag begyújtása, ezért érdemes kifejezetten erre a célra gyártott alágyújtóst alkalmazni.

Ha van valami igazán szép a hideg, sötét, sokszor túlságosan is elhúzódónak ígérkező téli hónapokban, akkor az nem más, mint hogy a szó legszorosabb értelmében érezhetővé válik az otthon melege. Sőt, nemcsak érezhetővé, hanem sok esetben egyenesen láthatóvá, hiszen ahol cserépkályhával vagy kandallóval fűtenek, ott a szemnek is csodálatos élményben van része. Ám ezek a fűtőberendezések számos egyéb pozitívummal bírnak pusztán az esztétikus megjelenésen túl: egyrészt roppant praktikusak, hiszen afféle lakberendezési tárgyként gondoskodnak az otthonos hangulat megteremtéséről – szemben a kevésbé mutatós konvektorokkal és radiátorokkal, amiket inkább takargatni szoktunk –, másrészt pénztárcabarátak is, mivel viszonylag olcsóbb fűtési módot kínálnak, legalábbis az elektromoshoz képest mindenképp. Megfelelő karbantartás mellett a tiszta tűztér, minőségi füstcső és egyéb tartozékok hosszú éveken, évtizedeken át biztosítják számunkra a meleget és a páratlan atmoszférát.

Füstcső fontossága

A vénasszonyok nyara még kényeztet minket, de nem kell már sokat várnunk a csípős, fagyos időre sem. Akarjuk vagy sem, lassan szögre akaszthatjuk az átmeneti kabátot, és elővehetjük a szekrényből a melegen bélelt dzsekit.

Kémény

Lassan kezdetét veszi a fűtési szezon, ezért mindenképpen ajánlott még időben gondoskodnunk otthonunkban a tüzelőberendezések hatékonyságának ellenőrzéséről, és az esetlegesen feltárt problémák orvoslásáról. Különösképpen a fa- vagy gáztüzelésű rendszerek esetében kell nagy figyelmet fordítanunk arra, hogy az égéstermékek elvezetését szolgáló kémény tiszta legyen, mielőtt elkezdünk fűteni. De milyen eszközöket válasszunk a kéménytisztításhoz? Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet.

Füstcsövek hatalmas választékban

Vártuk vagy sem, az ősz bizony beköszöntött, és a tél is hamarosan beteszi a lábát a küszöbön. Nem árt tehát időben felkészülnünk a hűvösebb, olykor dermesztően hideg őszi-téli nappalokra és éjszakákra. Egy megbízhatóan működő kályha vagy kandalló mellé bekuckózva kezünkben egy bögre mentateával azért mégiscsak elviselhetőbbek a mínuszok. Aktuális cikkünkben a füstcsövekkel foglalkozunk.

Lombseprű

Az ősz közeledtét mi sem jelzi egyértelműbben, mint hogy a fák lombjai fokozatosan sárgás, vöröses, barnás árnyalatokat öltenek magukra. A lenyűgöző transzformációt követően azonban nemsoká hullani kezdenek a falevelek, és szép lassan beborítják az egész kertünket. Ha viszont az így kialakult avarréteget érintetlenül hagyjuk, azzal kárt is okozhatunk növényeinkben. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért is érdemes lombseprűt ragadnunk az őszi szezonban.

rágcsáló távoltartás

Véget ért a nyár, beköszöntött az ősz, és az új évszakkal új problémák elé néznek a kertes házban élők. Nemcsak mi, emberek gondolunk arra, hogy jó lenne minél ideálisabb körülmények között átvészelni a ránk váró mínusz hőmérsékletet és a kemény fagyokat, hanem bizony a velünk együtt élő, ám sokszor észrevétlenül maradó állatok is. Általában fel sem fogjuk, mennyi élőlénnyel osztozunk a mikrokörnyezetünkön, és legfeljebb a hátrahagyott nyomaikból tudhatjuk, hogy rendszeresen felbukkannak a kertünkben a különféle rágcsálók. Ám ahogy egyre hűvösödnek a napok, a négylábú kártevők az ösztöneik által vezérelve melegebb zugokat keresnek, aminek eredményeképp könnyen előfordulhat, hogy behúzódnak az otthonainkba.

Amikor a természet pihenni tér, a gazdák, kertművelők dolga megsokszorosodik. Ebben az időszakban nemcsak a hidegre érzékeny virágokat kell fedett helyre vinni, de az elhullott faleveleket is rendszeresen gereblyézni kell. A tél beköszönte előtt a legtöbb gyümölcsfa és rózsatő is metszésre szorul. Ehhez pedig mindenképp szükségünk lesz egy éles, lehetőleg keskeny pengéjű metszőollóra.

Otthonunk biztonságát számos tényező befolyásolja. A nyílászárók minősége, az elhelyezkedés vagy éppen a riasztó-, esetleg kamerarendszer megléte vagy hiánya. A lakás vagy ház védelme azonban a záraknál kezdődik, hiszen elsődleges védvonalat jelentenek az illetéktelen behatolókkal szemben. Ha jól választ, nem csak szeretteit és értékeit tudhatja biztonságban, de még kényelmesebbé teheti otthonát, és még a rezsiszámlából is lefaraghat. Blogbejegyzésünkben hasznos tanácsokat adunk a zárválasztással kapcsolatban.

Kerti szerszámok a tökéletes kertért

A kert folyamatos törődést, odafigyelést igényel – ennek pedig nem csupán a ráfordított időben, hanem a növények értő gondozásában és nem utolsósorban a minőségi anyag- és eszközhasználatban is meg kell mutatkoznia. Ha kertészkedésre adjuk a fejünket, mindenképp be kell szereznünk minden szükséges szerszámot, és azok nívóját illetően sem elégedhetünk meg kompromisszumos félmegoldásokkal. Ezzel nemcsak a munkánkat könnyíthetjük meg, de egyúttal azt is biztosíthatjuk, hogy kertünk flórája (és ezáltal faunája) hosszú távon is életerős és szemet gyönyörködtető legyen. De mi alapján válasszuk ki az optimális kerti szerszámokat?

Szúnyogháló

Bár lassan itt az ősz, a moszkitószezon még korántsem ért véget. Sőt, az egyre melegebb időjárásnak köszönhetően akár októberben is találkozhatunk az agresszív vérszívókkal, így még most sincs késő gondoskodni a megfelelő védelemről. Igen ám, de vajon hogyan tehetjük lakásunkat hatékonyabban szúnyogmentessé: rovarriasztóval vagy szúnyoghálóval? Erre a kérdésre keressük a választ aktuális blogbejegyzésünkben.

PVC idomok

PVC csövekből gyorsan és olcsón építhető ki szennyvíz- vagy akár csapadékelvezető hálózat, amely hosszú évtizedeken át megbízhatóan látja el a feladatát. A PVC mint anyag számtalan előnnyel rendelkezik: a hosszú élettartamon túl a korrózió- és kopásállóság is mellette szól, és alkalmazása esetén vízkövesedéssel sem kell számolni. Remekül bírja a nagy nyomást, ebből adódóan pedig kifejezetten biztonságos a használata.

Kertlocsolás

Bár az idei nyár eddig kegyes volt hozzánk csapadék szempontjából, napjainkban semmire nincs garancia az időjárás szempontjából. Éppen ezért érdemes felkészülni egy hosszabb szárazabb időszakra, hiszen akár idén, akár a jövőben bőven lehet még részünk aszályban. Egy jól kiépített locsólórendszerrel megóvhatjuk a veteményest, a gyümölcsöst vagy éppen a dísznövényeket és a pázsitot a kiszáradástól. Ehhez pedig nem is kell vagyonokat költenünk – feltéve, ha okosan és jó helyről vásárolunk. Lássuk, milyen eszközökkel és kiegészítőkkel segítünk Önnek!

Madárkalitka, ketrec

A ponthegesztett háló rendkívül hasznos, már-már nélkülözhetetlen kellék azok számára, akik akár hobbiból, akár gazdaként madarakat, baromfikat, kisebb állatokat tartanak. Biztonságos és strapabíró ketrecek, kalitkák és röpdék alakíthatók ki belőle, amelyek hosszú éveken keresztül maradéktalanul látják el feladatukat.

Kempingezéshez

A családi nyaralás sokféle formát ölthet, hiszen választhatjuk a wellness-szállodák nyújtotta kényelmet, vagy akár a természet lágy ölén is megszállhatunk. Akik ez utóbbira esküsznek, vallják, hogy egy jó kempingezésnél semmi nem hozza jobban össze a családot, sőt akár a barátainkkal is sátrat verhetünk az ország legszebb pontjain. Ahhoz azonban, hogy kaland valóban élmény legyen, érdemes jó előre beszerezni a szükséges kiegészítőket. Ebben nyújtunk most segítséget, webshopunkban pedig minden említett kempingfelszerelést meg is vásárolhat.

Gipszkarton

Használhatjuk térelválasztásra vagy más belsőépítészeti munkálatokra, a gipszkarton könnyű alkalmazhatóságával semelyik építőanyag nem veheti fel a versenyt. Alább összefoglaljuk, hogy miért érdemes gipszkartonnal kivitelezni a terek átrendezését.

Kerékpárhoz

Az idei nyár idáig elég szeszélyes: hol a tomboló kánikula, hol a folyamatos esőzés nem teszi lehetővé a biciklizést. Bízzunk benne, hogy a hátralévő hetek kegyesebbek lesznek a kirándulókhoz, azonban a köztes időt is eltölthetjük imádott kétkerekűnkkel. A garázsban vagy az udvaron bármilyen időben elvégezhetjük a szükséges ellenőrzéseket, hogy aztán biztonságosan vághassunk neki a túráknak. Lássuk, mit kell csekkolni a cangán!

Ötrétegű csövek

Az ötrétegű csövek sokrétű alkalmazhatóságuk révén ma már az épületgépészetben legtöbbször használt csőfajtának számítanak. Ezekben a csövekben a középső alumíniumbetétet egy-egy polietilénréteg fogja közre, közöttük pedig hőálló ragasztót alkalmaznak kötőanyagként. Ebből következően a minőségi ötrétegű csövek mind a műanyag-, mind a fémcsövek jó tulajdonságaival bírnak, sőt együttes alkalmazásuk még járulékos előnyökkel is jár. Amellett, hogy alaktartóak és könnyen hajlíthatóak, a korrodálódástól, illetve a hőtágulás vagy a csöveket érő nyomás negatív hatásaitól sem kell tartanunk.

Árnyékoló háló a mezőgazdaságban

A klímaváltozás hatásai tagadhatatlanok, az egyre szeszélyesebb időjárás pedig a mezőgazdaságra is komoly hatással van. Nemcsak a nagyipari termesztésre kell persze gondolni, a kiskertben vagy a balkonon kialakított veteményes is könnyen megszenvedheti az egyre durvább és hosszabban tartó hőhullámokat. Bár sok növény kifejezetten jól tűri a perzselő napfényt, más termények számára végzetes lehet a dolog. Szerencsére van megoldás, és ehhez még csak vagyonokat sem kell költenünk: egy árnyékoló háló felszerelésével megfelelő klímát biztosíthatunk a veteményesben!

Szúnyogháló típusok

Szúnyoghálókat elsősorban moszkitók és kisebb rovarok távoltartásának céljából szoktunk felszerelni. A szövedékek azonban multifunkcionálisabbak annál, mintsem hogy csak az ablakokra vagy az ajtókra rögzítve vigyázzák nyugalmunkat a tavaszi és nyári időszakban. Mindegy, hogy fém, üvegszálas vagy öntapadós szúnyogháló van otthon elfekvőben, számos dologra felhasználhatók a feleslegessé vált, kallódó darabok. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre. Olvassa tovább cikkünket, és gyűjtsön inspirációt!

Biztonságos kerékpározás

Végre itt a nyár, a valódi jó idő, így aztán itt az idő kétkerékre pattanni. Nincs is jobb, mint bringával járni munkába, vagy a hétvégén elkirándulni a hegyekbe, a tópartra. Ahhoz azonban, hogy a tekerés ne csak élménydús legyen, de biztonságos is, nem árt figyelembe venni néhány tanácsot. Blogbejegyzésünkben öt tippet adunk, melyek megszívlelésével mindig, mindenhonnan épségben érhetünk majd haza.

Lefolyó

Egy kisebb-nagyobb dugulás a konyhában vagy a fürdőben igencsak bosszantó lehet. Főleg, ha az ember nem áll úgy anyagilag, hogy cseréltesse a lefolyót vagy szakembert hívjon a tisztításhoz. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, hiszen számos házi praktikát ismerünk, melyekkel gyorsan és főleg olcsón szabadulhatunk meg a csöveket eltömítő szennyeződéstől. Aktuális cikkünkben a leghatékonyabb „csináld magad” módszereket mutatjuk be.

Szúnyoghálóink

Az elmúlt hetek esős időjárása jót tett ugyan a földeknek és a mezőgazdaságnak (a májusi eső aranyat ér!), ugyanakkor a szúnyogszaporulat számára is kedvező feltételeket jelentett. Érdemes tehát komoly invázióval számolni a következő hónapokban, és célszerű már most elkezdeni a felkészülést a vérszívók távoltartására. Egy jó szúnyogháló aranyat ér a nyári napokon – igen ám, de milyen is pontosan a jó szúnyogháló? Erre a kérdésre keressük a választ aktuális blogbejegyzésünkben.

Kutya

A családi kedvenc rengeteg örömmel ajándékoz meg minket nap mint nap, vannak azonban esetek, amikor el szeretnénk zárni négylábú barátunkat. Például ha vendégek jönnek, kerti munkát végzünk, vagy ha a blöki ellenséges az idegenekkel. Egy kutyakennel segítségével könnyen megoldhatjuk a kérdést, ráadásul – ellentétben a láncra kötéssel – az elkerített terület igazán állatbarát megoldás is.

Gipszkarton polcok

Miért szeretjük a gipszkartont?

A gipszkarton talán a legsokoldalúbb termék a belsőépítészetben használt alapanyagok között. Felsorolni is nehéz, mi mindenre alkalmazható az álmennyezettől kezdve a válaszfalakon át az egyedi térelválasztókig és polcokig. Könnyű kezelhetősége miatt sokszor még különösebb szakértelmet sem igényel a felhasználása, így adott esetben elegendő néhány ügyes kéz a lakás gyors és koszmentes átalakításához. További előnye, hogy remekül szigetelhető és egyszerűen festhető.

Ötrétegű cső

Az ötrétegű csövek előnyeit aligha kell ecsetelni: az épületgépészetben mára lényegében nélkülözhetetlenné váltak, hiszen sokoldalúak és tartósak, ráadásul könnyű velük dolgozni. Népszerűségüknek köszönhetően számos típussal és márkával találkozhatunk a polcokon, nem mindegy azonban, hogy mikor melyiket választjuk. Blogbejegyzésünkben a legfontosabb paramétereket vesszük górcső alá, ezzel is megkönnyítve a vásárlást.

   szúnyogháló 

Lassan beköszönt a május, vele együtt pedig a jó idő. Indulhat a strandszezon, a nyaralónál a fűnyírás, a fagyizás, a kellemes baráti sörözés, és persze a kerti grillpartik. A nyárelő azonban mást is hoz magával – és ez már kevésbé kellemes, mint az említett dolgok. Lassan ugyanis a szúnyogok is felébrednek téli álmukból, hogy idegesítő zümmögésükkel megfosszanak minket a nyugodt estéktől, fájdalmas csípésükkel pedig állandó vakarásra késztessenek minket. Egy minőségi szúnyoghálóval legalább a lakásunkat moszkitómentes övezetté alakíthatjuk, nem mindegy azonban, milyen típust választunk. Blogbejegyzésünk célja, hogy támpontokat adjon a választáshoz.