Blog

A csodás csináld magad projekt

A csodás csináld magad projekt

Aki próbált már régi bútort trendire felújítani, kerítést építeni vagy szerelni, esetleg egy új fantáziatárgyat létrehozni, biztosan átérezte a jóleső izgatottságot, ami a kezdeti csetlés-botlással és a későbbi sikerrel is együtt jár. A csináld magad projekthez tehát szükségünk lesz sok-sok kreatív ötletre, kitartásra, egy kis kézügyességre, anyagokra, szerszámokra, eszközökre.

A kezdő és a tapasztalt DIY-ozók jól tudják, mennyire felemelő érzés, amikor az addigra már-már műalkotásként emlegetett eredményt fülig érő szájjal mutogathatják a szeretteinknek, barátainknak. De valljuk be őszintén, hisz bizonyára nem vagyunk vele egyedül: gyakran még hetekig is áhítattal nézegetjük büszkeségünk tárgyát, mert alig tudunk betelni a csodás látvánnyal.

Az interneten ma már végtelen számú kreatív barkácsleírást vagy -videót találhatunk, amelyek segítségével a bambuszkunyhótól a kerti szaletlin át a könyvespolcig és a raklap bútorokig bármit felépíthetünk. Érdemes megfogadni a jó tanácsot, hogy lomtalanításkor vagy a ház körüli munkálatok során optimális mennyiségben folyamatosan gyűjtögessünk: dugót, lécet, régi óra, bicikli vagy rádió alkatrészeit, szövetet, ablakkeretet, gallyat, követ, csempét, követ, cserepet.

A csináld magad projekthez tehát szükségünk lesz sok-sok kreatív ötletre, kitartásra, egy kis kézügyességre, anyagokra, szerszámokra, eszközökre.

Tartsd egyben az ötletet!

Ha elég kreatívak vagyunk, szinte mindent kombinálhatunk mindennel, de az alapanyagok egymáshoz rögzítésének elengedhetetlen kellékei a szögek és a csavarok.  

Akár könnyű, akár nehéz ügybe vágtunk is bele, mindig legyen kéznél néhány doboz kis méretű bognár- vagy kartácsszög. Segítségükkel felújíthatunk régi széket, képkeretet, kerítést, de szerelhetünk tükröt, vagy készíthetünk szövet dekorációt, ládát, szövőkeretet, és persze megannyi mást.  

A szerszámtartóhoz vagy fiókfogantyúhoz vegyünk U szeget. Jó tudni, hogy fúráshoz príma a popszegecs, kartonhoz, papírhoz pedig kiválóan passzol a rajzszeg.

A csavaroknak legtöbbször a nevükből is következik a felhasználási területük, mint például a fa, lemez, faforgácslap, alap, állvány, tokrögzítő vagy fa-fém tőcsavar esetén. Kísérletezzünk bátran, valószínűleg elsőre úgysem találjuk el, hogy melyik kötőelem lesz a tökéletes. De idővel belejövünk majd, és mind a választás, mind a használat során egyre ügyesebbek leszünk.

Úgyhogy válogassunk inkább mindenből egy keveset a megbízható csavar webáruházban, mert szögből és csavarból néhány darabot is vehetünk. Ha elcsüggednénk, mert valami nem úgy sikerül, ahogy elképzeltük, ne feledjük: gyakorlat teszi a mestert!