Blog

A füstcsőcsere életet menthet

2019.12.16 11:48

Füstcső

Aktuális blogbejegyzésünkben egy rendkívül fontos, mondhatni életbevágó témáról lesz szó. Életbevágó, mert sokan talán nem is tudják, mekkora veszélyeket rejt magában egy hibásan működő vagy eltömődött füstcső: akár életek is múlhatnak a tartozék állapotán.

Sajnos hosszú évek óta nem telik úgy el egyetlen fűtésszezon sem, hogy valahol az országban ne történne tragédia ezzel összefüggésben. A szén-monoxid mérgezés a leggyakoribb háztartási balesetek közé tartozik, és a helyzet komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy túl sokszor végződik halálesettel.

A színtelen, szagtalan, irritációt nem okozó, éppen ezért roppant alattomosan támadó gáz az elégtelen égés során keletkezik, vagyis olyan esetekben, amikor a fűtőberendezésben lévő szénalapú tüzelőanyag (például földgáz, fa, szén vagy fűtőolaj) égése nem tökéletes. Amennyiben az égéstermék elvezetése nem szakszerű, fennállhat a szén-monoxid-mérgezés veszélye.

A rossz elvezetés okai

Gáztüzeléses fűtőberendezés használata során két esetben halmozódhat fel a szén-monoxid a légtérben: vagy a kémény, füstcső szabálytalan kialakítása miatt, vagy azért, mert az összekötőelem tömítése elöregedett, lyukacsossá vált, és a tömörtelenség miatt az égéstermék a kürtő helyett a légtérbe távozik.

Ha a fűtőberendezés szilárd – fa, szén, pellet, brikett – tüzelésű, akkor a füstcső eltömődése okozhat problémát, hiszen az eltömődés, elkormosodás következtében leszűkül a cső keresztmetszete, ami az égéstermék visszaáramlásához vezethet.

Rendszeres ellenőrzés

Amennyiben ön ügyel arra, hogy rendszeresen megtörténjen a fűtőberendezések, a füstcsövek és a kémények alapos és szakszerű ellenőrzése, máris sokat tett a saját és családja biztonsága védelmében. Egy elégtelenül működő füstcső kicserélése igazán nem tekinthető túl nagy és költséges feladatnak, főleg, ha az életünk a tét. Bármi is legyen a rossz elvezetés oka – elégtelen állapot, helytelen rögzítés vagy a tisztítónyílás hiánya –, a helyzetet mindenképp orvosolni kell.