Blog

Csöpög a csap? Javítsa meg velünk!

2023.01.12 12:41
Csöpög a csap? Javítsa meg velünk!

Csepp, csepp, csepp, csöpp, csöpp, csöpp, és így tovább. Egész nap hallgathatjuk, magától sajnos nem fog megoldódni a csöpögő csap rejtélye. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy jól elzárt csapunk folyamatosan csöpög, úgy megéri utánajárni a problémának. Ne várjuk meg, ameddig még nagyobb lesz a baj és egy óvatlan nyitás alkalmával akár ömleni is kezdhet a víz!

Ha csöpög a csap, akkor sem fontos egyből szakember szerelő segítségét kérni. Vannak olyan javítás és csere lehetőségek is, amelyeket akár mi magunk is elvégezhetünk egy kis utánajárással.

Ha csöpög a csap

 

Felírta már a ház körül elvégzendő feladatok közé a kábelcsatornák felragasztását és a képkeretek felhelyezését, de a csap még mindig csöpög? A csapból kifolyó víz mennyisége hihetetlen méreteket ölthet. Nem is gondolnánk, hogy egy nap alatt a sok kicsi cseppből akár 40-60 liter víz is összejöhet, amelyet feleslegesen leengedünk a csatornába.

Ami pedig elfolyik, azt bizony ki is kell fizetni. Hiába nem kézmosásra, mosogatásra vagy a wc öblítésére használtuk fel. A pazarlás pedig meglátszódhat a közüzemi számlánkon is.

Gyakran feltett kérdés, hogy igen ám, de milyen eszközökkel álljak neki megszerelni a csapot? Mi az első lépés a teljes szerkezet szétszerelése előtt?

A probléma pontos meghatározása ilyen esetekben a legfontosabb. A látható csővezetékek ellenőrzése lehet az első lépés. Nézzük meg nem ereszt-e, nem sérülhetett-e meg valahol a szerelvényezés. A falban futó csövek repedésének előbb-utóbb jól látható jele a falak vizesedése. A tapéta leválása, a vakolat hullása vagy a penész megjelenése is gyanút adhat arra, hogy csőtörés okozhatja a problémát.

Tipp: a csövek ellenőrzésével egyidőben megfigyelhetjük vízóránkat is. Zárjunk el minden csapot a házban és várjunk. Amennyiben forog az óra, úgy valahol elfolyik az értékes víz.

csöpögő csap cseréje

 

A probléma forrása: a csőtörés

 

Ha a fentebb említettek szerint megállapítjuk, hogy bizony a csőrendszer hibája okozza a problémát, úgy két dolgot tehetünk. Amennyiben értünk valamelyest a vízvezetékek szereléséhez és bontásához, úgy a szükséges eszközök és anyagok beszerzése után saját magunk is nekiállhatunk a szerelésnek.

Nagy szerencsénk van, ha otthonunk már a modernebb ötrétegű csövekkel és hozzájuk csatlakoztatható idomokkal van felszerelve. Ezek könnyebben szerelhetőek, alakíthatóak, mint a régebbi cső változatok, de falon belüli szereléseknél érdemes szakember segítségét kérni a PRESS idomok felhelyezése miatt.

A másik lehetőség, hogy egyből szakember segítségét kérjük, aki pontosan meg tudja majd határozni a probléma helyét és meg tudja mondani, hogy milyen idomok, csövek, szerelvények beszerzése után fogja tudni elhárítani a problémát.

 

Tekerős csaptelepek karbantartása

 

Az egykaros csaptelepek megjelenése és elterjedése előtt minden háztartásban tekerős kivitelű csaptelepek voltak megtalálhatóak. Ezek a típusok két gombbal nyithatóak és zárhatóak, amelyek a kifolyócső vagy más néven lengőkar két oldalán helyezkednek el. Ezekkel a fajtákkal a víz hőmérsékletét és a víz mennyiségét is a két dugó tekerésével szabályozhatjuk.

Jellemzően csöpögő csap esetén az ezekben a dugókban található tömítés hibája okozza a problémát. Azaz hiába húzzuk meg a gombokat, a tömítések nem zárják el megfelelően a víz útját.

Ebben az esetben a legegyszerűbb módszer, hogy ha csöpög a csap, akkor leszereljük a rögzítőcsavar segítségével az elemeket és ellenőrizzük a tömítések épségét.

 

tekerőgombos csaptelep

 

Egykaros kivitelű csaptelep szerelése, csap javítása

 

Mi is az az egykaros csaptelep? A csaptelepeket megkülönböztethetjük bekötés helye szerint (fali vagy szaniterből kötött), kifolyócső funkciója szerint (fix vagy állítható, forgatható) és a víz nyitási lehetősége szerint is (egykaros, kétkaros, tekerős).

Ezek alapján az egykarú csaptelep egyértelműen azt a változatot jelöli, amely egy karral szabályozható. A kar magunk felé való mozgatásával szabályozhatjuk a víz kifolyásának erősségét, jobbra és balra forgatásával pedig a víz hőmérsékletét állíthatjuk.

Az egykaros csaptelepek nagyon nagy sikernek örvendenek napjainkban egyszerű használhatóságuk, tartósságuk és esztétikus kialakításuk miatt. Mint minden terméknek, természetesen ennek is vannak gyengébb pontjai. Ilyenek a kerámiabetétek, amelyek a tömítést biztosítják ezekben a változatokban. A kerámia betétek hosszú élettartamúak, de idővel megkophatnak, sérülhetnek.

Ellenőrizzük, hogy a mi csaptelepünkben nem áll-e fent ezek esélye. Ha azt látjuk, hogy a kerámia betét kopott, eldeformálódott vagy sérült, úgy a csere előtt próbálkozzunk a kenésükkel. Megfelelő kenéssel állapotukon sokat tudunk javítani és még hosszú időn keresztül megfelelően működhetnek. A gumigyűrűk cseréje gyorsan megoldhatja a problémát.

 

Perlátorok, a csöpögő csap ellen

 

A csapok akkor is csöpöghetnek, ha a kifolyásnál a víz nem tud megfelelően távozni. A kifolyócsőben maradt víz így az elzárást követően lassan csöpög kifelé nyomás hiányában. A perlátorokat sok csap esetében egy egyszerű mozdulattal kiszedhetjük és cserélhetjük, de megpróbálhatjuk leoldani róluk a felgyülemlett vízkövet is.

Tipp: A környezetbarát vízkőoldáshoz a minden háztartásban megtalálható ecet és szódabikarbóna lesz segítségünkre. A két hozzávalóból készíthetünk elegyet, de külön-külön alkalmazva is szép sikereket lehet velük elérni.

 

Ahogy fentebb bővebben kifejtettük a legegyszerűbb módszereket érdemes először kipróbálni csöpögő csap esetén. A vízkőoldás, a tömítések cseréje nagyon sokszor gyors és megbízható megoldást kínál a problémára.

 

Végső megoldás: a csaptelep csere

 

A csöpögő csap házi megoldása akkor végződik a csaptelep cseréjével, amikor a teljes rendszer ellenőrzése után arra a következtetésre jutunk, bizony a csöpögést a csap olyan mértékű hibája okozza, amely máshogyan nem javítható.

Szerencsére a csaptelepek szerelése és cseréje a legtöbb esetben egyszerűen megoldható. Természetesen jó, ha van kéznél esetleg egy vízpumpa fogó, csavarhúzó vagy szaniter szilikon is.

  1. A csaptelep cseréje minden esetben a víz elzárásával kezdődik. Nem, nem lesz elég, ha a csapokat elzárjuk, a legbiztosabb, hogy ha a teljes épületben elzárjuk a vizet a vízfőcsap segítségével. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy a csap leszerelése után sem fog minket még véletlenül sem elönteni az árvíz.

  2. Ezt követően lazítsuk meg a rögzítőcsavart. Ezt a csavart a két csaptelep alatt találhatjuk meg, emellett futnak a flexibilis csövek, amelyek a hideg vizet és a meleg vizet szállítják a csaptelephez.

  3. Bontsuk ki ezeket a bekötőszárral együtt.

  4. Ha a régi csaptelep kiemelésre került, akkor előkerülhet végre új szerzeményünk. Az új csaptelepet helyezzük bele a számára kialakított nyílásba, majd csatlakoztassuk hozzá a flexibilis csöveket. Fali kiállás esetén hasonlóan járunk el. Itt sokszor a flexibilis csövek nem rejtettek, hanem a falon kívül helyezkednek el.

  5. Ha úgy gondoljuk, a beszereléssel végeztünk, akkor a főcsap megnyitása után megnyithatjuk a csapot. Hiba esetén ekkor még tudunk javításokat végezni.

  6. Miután biztosak vagyunk benne, hogy a szerelés sikeres, úgy szükség esetén körbenyomhatjuk szaniter szilikonnal is a csaptelep környékét. Biztos, ami biztos!

 

flexibilis bekötőcső

 

Amennyiben úgy dönt, hogy vízvezeték szerelő szakemberre bízza a dolgot, úgy is beszerezheti előre az Önnek megfelelő csaptelepet online. Kínálatunkban a fali csatlakozású és a szaniter csatlakozású darabokból is kedvére válogathat. Akár mosogató, akár kád vagy kézmosó csaptelepet keres, nálunk megtalálhatja az ideálisat.

További kérdése, problémája merült fel a rendelés kapcsán, esetleg egy-egy csapteleppel? Keressen minket bizalommal! Hívjon minket ügyfélszolgálat elérhetőségünkön munkanapokon 8-16 óra között vagy írjon e-mailt!

#garanciával #lévő #ezeket #szintén #sokan őket kerül helyezkedik vagyunk budapest tudjuk biztosan működik szerelőt például #kisebb rossz könnyen cserélni #komoly előfordulhat azonnal szó #során

rendelhető, beszerzés alatt
19 321,01 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
rendelhető, beszerzés alatt
11 593 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
rendelhető, beszerzés alatt
13 204 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
rendelhető, beszerzés alatt
12 278 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
rendelhető, beszerzés alatt
20 439 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
rendelhető, beszerzés alatt
13 286,99 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
rendelhető, beszerzés alatt
30 149 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
1 darab
10 365,99 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
1 darab
10 804,99 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
1 darab
12 005,01 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
1 darab
10 097 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
2 darab
14 962 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek