Blog

Duguláselhárítás házilag

2019.06.18 13:38

Lefolyó

Egy kisebb-nagyobb dugulás a konyhában vagy a fürdőben igencsak bosszantó lehet. Főleg, ha az ember nem áll úgy anyagilag, hogy cseréltesse a lefolyót vagy szakembert hívjon a tisztításhoz. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, hiszen számos házi praktikát ismerünk, melyekkel gyorsan és főleg olcsón szabadulhatunk meg a csöveket eltömítő szennyeződéstől. Aktuális cikkünkben a leghatékonyabb „csináld magad” módszereket mutatjuk be.

Forró vizet a kopaszra!

A kisebb mértékű dugulásokat sok esetben egy forró vizes öblítés is képes feloldani. Nem kell félnünk attól, hogy kárt teszünk a rendszerben, hiszen a közhiedelemmel ellentétben a PVC idomok remekül bírják a hőterhelést. A módszer előnye, hogy rendkívül költséghatékony, és akár megelőzési célzattal is alkalmazható. Természetesen nagyobb baj esetén erősebb megoldásokra lesz szükségünk.

A vegyszerek erejével

Talán a legelterjedtebb és legkézenfekvőbb verzió: a boltok polcai roskadoznak a különböző duguláselhárító szerektől, melyek között manapság már környezetbarát változatokat is találunk. Akár a fenti módszerrel is kombinálhatjuk, hiszen a legtöbb ilyen gél forró víz hatására válik igazán eredményessé. Minél makacsabb a dugulás, annál hosszabb ideig hagyjuk a csőben ázni a vegyszert – akár egy napra vagy éjszakára is.

Felmegy a pumpa

Nincs háztartás WC pumpa nélkül. Ha mégsem lenne otthon, néhány száz forintért beszerezhetünk egyet. Ez a módszer a vákuum és a testi erőnk kombinációját használja ki a dugulás megszűntetéséhez, éppen ezért izzasztó feladatra számítsunk. Hasonlóan a forró vizes eljáráshoz, csak enyhébb esetekben nyújthat segítséget.

Ami mindig van otthon

Elég csak szétnézni a konyhában vagy a spájzban, hogy rábukkanjunk a megfelelő duguláselhárító szerekre. A szódabikarbónát már nagyanyáink is használták erre a célra, ahogy az ecet is jól bevált megoldásnak számít. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy az egyszerű konyhasó is hatékony lehet. Sőt, akár vegyíthetjük is a felsorolt anyagokat, ezzel is maximalizálva az eredményt.

Csőgörénnyel a dugulás ellen

A csőgörény egy nem túl költséges, mégis hosszú távon alkalmazható csőtisztító spirál. Használhatjuk a szennyvíz csőrendszerben található dugulások kitisztítására, a dugulásának felszámolására. Ezek az egyszerű eszközök többféle hosszban is megvásárolhatóak. Felhasználásuknál mindig figyelni kell arra, hogy óvatosan, ne nagy erővel, erőszakosan toljuk be a csőbe, hiszen károkat is okozhatunk akár vele. Befelé az óramutató járásával megegyezően, kifelé ellentétesen kell tekerni. Amennyiben ezzel a módszerrel sikerült a csövet kis mértékben is akár átjárhatóvá tenni, úgy már kezdhetjük is a fentebb említett módszerek alkalmazását a teljes tisztuás eléréséhez. 

Előzzük meg a bajt!

A legolcsóbb módszer az, ha esélyt sem adunk a dugulás kialakulásának. Ne öntsünk olajt vagy zsiradékot a konyhai lefolyóba, félévente pedig tisztítsuk ki a szifont! A zuhanykabinban vagy a mosdókagylóban a haj- és szőrszálak okozhatnak fennakadást, így érdemes beszerezni egy filléres műanyag szűrőt hajmosáshoz és borotválkozáshoz. Ami pedig a WC-t illeti, ha nem dobjuk bele a higiéniás kendőt, betétet vagy a pelenkát, sokkal kisebb eséllyel kell dugulással bajlódnunk a jövőben.

rendelhető, beszerzés alatt
2 210 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
1 darab
4 968 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
rendelhető, beszerzés alatt
7 416 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek