Blog

Egyedi polcok gipszkartonból

2019.05.15 09:17

Gipszkarton polcok

Miért szeretjük a gipszkartont?

A gipszkarton talán a legsokoldalúbb termék a belsőépítészetben használt alapanyagok között. Felsorolni is nehéz, mi mindenre alkalmazható az álmennyezettől kezdve a válaszfalakon át az egyedi térelválasztókig és polcokig. Könnyű kezelhetősége miatt sokszor még különösebb szakértelmet sem igényel a felhasználása, így adott esetben elegendő néhány ügyes kéz a lakás gyors és koszmentes átalakításához. További előnye, hogy remekül szigetelhető és egyszerűen festhető.

 

Ám sokak számára az teszi leginkább vonzóvá a gipszkartont, hogy minden ízében egyedi és az elvárásokhoz maximálisan igazodó belsőépítészeti megoldások hozhatók ki belőle, méghozzá pofonegyszerűen. Aki kicsit is érdeklődik a lakberendezés iránt, az tudja, hogy a gipszkarton esetében olyan alapanyaggal van dolga, amellyel szinte bármilyen elképzelés megvalósítható, sőt, akár bútorok – szekrények és polcrendszerek – kiváltására is alkalmas.

 

Különleges polcok, térelválasztók

Aki lelkesen keresi az egyedi megoldásokat, és szeretné elkerülni, hogy az otthonából afféle tucatlakás legyen, annak kézenfekvő a gipszkartonból készült darabok beépítése, alkalmazása. Ilyen lehet többek között egy saját igényekre szabott beépített szekrény vagy egy különleges kialakítású polcrendszer. Amellett, hogy mutatós design-elem, praktikusság szempontjából is verhetetlen, gondoljunk csak a lakáson belüli kihasználatlan helyekre, vagy a kész bútorral betölthetetlen sarkokra – a gipszkartonnak köszönhetően ezek a zugok is átigazolnak a hasznos terek táborába.

A gipszkartonból készült szerkezetek, polcok kialakításának első lépése természetesen az alapos és pontos tervezés, hiszen ez elengedhetetlen a biztonságos tartóváz megépítéséhez. A váz lehet fémből vagy fából, ehhez rögzítjük aztán a méretre szabott gipszkarton lapokat a megfelelő méretű gipszkarton csavarok segítségével.

A gipszkartonban rejlő lehetőségek kiaknázásának kizárólag a képzelőerő szab határt, hiszen bármilyen forma kihozható belőle, akármilyen színre lefesthető, és az egyedi dekorvilágítás kialakítására is remek lehetőséget ad. Egy kis merészséggel alig pár óra alatt meghitt hangulatot teremthetünk a hálóban, megtörhetjük az előszoba egyhangúságát, vagy feldobhatjuk a nappali stílusát.

Összefoglalva: a gipszkarton praktikus, sokoldalú, könnyen használható és költséghatékony alapanyag, ami falfelületek mellett belsőépítészeti elemek kialakítására is tökéletesen alkalmas, az egyedi ötletek megvalósításához pedig nélkülözhetetlen.