Blog

Hagyományos vagy LED-izzók – hogyan válasszunk?

Led izzók

Erre a kérdésre akkor kaphatunk kielégítő és biztos választ, ha pontosan tudjuk, hogy hol akarjuk használni őket. Ugyanis egyszerre legalább három fő szempontot kell figyelembe vennünk: hogy mennyit fogyasztanak, milyen élettartammal bírnak és végül, de nem utolsósorban, hogy mennyibe kerülnek.

A hagyományos, 1000 fényes órát biztosító izzók olcsóbbak, de ma már szinte kivétel nélkül garantált, hogy a LED-izzók magasabb költségei is megtérülnek. Igaz, hogy csak hosszabb, többéves távlatban, de 15-25 ezer órás élettartamukkal egyértelműen ezek járnak az élen. Akár egy évtizedig se kell karbantartani vagy cserélni őket, de van néhány jelentős hátrányuk hagyományos társaikkal szemben.  A fényerejük használat közben folyamatosan csökken, a vége felé akár 80%-kal is, és nem 360 fokban világítanak, hanem a megvilágítási szögük általában 30-tól 270 fokig terjed. A LED izzóknál külön gondot kell fordítani a fényforrások kialakítására és elhelyezésére, hogy egyenletes fényelosztást tudjunk elérni. És még arra az apróbbnak tűnő részletre is oda kell figyelnünk, hogy megfelelő foglalatot találjunk hozzájuk, mert nem minden régebbi kialakítású formába passzolnak ugyanúgy. 


          

 

A döntő érvek – energia és helyszín

A LED-ek kevesebbet fogyasztanak, sokkal tovább működőképesek, és ugyan az előállításuk drágább, egyben környezetkímélőbb is. Utóbbi a használatukra is igaz, mert nem bocsátanak ki UV-sugárzást, és nem tartalmaznak veszélyes elemeket. A hosszabb élettartam környezettudatosság szempontjából is fontos tényező: mivel kevesebb izzót kell kidobni, ezáltal kevesebb hulladékot is termelünk. Ugyanakkor, ahol sok és nagy fényerőre van szükség, vagyis elsősorban ipari környezetben, valószínűleg egyelőre jobban járunk, ha hagyományos izzókat szerelünk be.

Amikor izzóvásárlásra kerül sor, vegyük sorra az egyes típusok mellett szóló érveket, és válasszunk ennek megfelelően – így egész biztosan jó döntést hozunk!