Blog

Kerékpár rendszeres ellenőrzése – nálunk mindent megvehet hozzá!

2019.07.10 15:34

Kerékpárhoz

Az idei nyár idáig elég szeszélyes: hol a tomboló kánikula, hol a folyamatos esőzés nem teszi lehetővé a biciklizést. Bízzunk benne, hogy a hátralévő hetek kegyesebbek lesznek a kirándulókhoz, azonban a köztes időt is eltölthetjük imádott kétkerekűnkkel. A garázsban vagy az udvaron bármilyen időben elvégezhetjük a szükséges ellenőrzéseket, hogy aztán biztonságosan vághassunk neki a túráknak. Lássuk, mit kell csekkolni a cangán!

Biztos alapok

Akárcsak az autók esetében, a bringáknál is kulcsfontosságú a gumik megfelelő állapota. A hibátlan kerekek tökéletes úttartást tesznek lehetővé, ráadásul a fékezés hatékonyságát is befolyásolhatják. Arról nem is beszélve, hogy igen kellemetlen a forgalomban vagy az erdő közepén szembesülni egy defekttel. Mind a bicikli köpenyek, mind a kerékpár tömlők kapcsán célszerű egy tüzetes vizsgálatot tartani, és javítani a hibákat, vagy kicserélni az alkatrészeket. A legjobb, ha előre gondolkodunk, és beszerzünk egy minőségi pumpát is, így menet közben sem érhetnek minket kellemetlen meglepetések.

Látni és látszódni

Újabb, az autós életből vett példa, amit két keréken is meg kell szívlelnünk. Megfelelő fényerővel világítanak-e a lámpáink? Van-e nálunk tartalék elem, ha esetleg cserélni kell? Megfelelnek-e az izzók a KRESZ követelményeinek? Talán apróságnak tűnhet a lámpákat rendszeresen ellenőrizni, ugyanakkor számos olyan helyzet adódhat, ahol a láthatóság életet menthet. Akár tartalék lámpa szetteket is vásárolhatunk, hogy mindig legyen nálunk első és hátsó fényforrás tekerés közben.

Láncreakció

Az első két alkatrész ellenőrzése talán evidensnek mondható, ugyanakkor a láncot kevesebben nézik át rendszeresen. Pedig ugyanolyan fontos ez is, mint a gumik vagy a fék állapota, különösen kontrafékes biciklik esetében. A váltós modelleknél sem szabad azért félvállról venni, hiszen egy láncszakadás azonnal véget vet a kerékpáros mókának. Egy kis olaj, egy tüzetes átvizsgálás igazán nem nagy idő, ha pedig cserélni kell, nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk.

A felsorolás ezzel korántsem teljes: ne hagyjuk ki a rendszeres ellenőrzésből a kormányt és a bowdeneket sem, ahogy a gyerekülés megfelelő rögzítése is felülvizsgálatra szorul időnként! Webáruházukban számos jó minőségű kerékpáralkatrészt talál, melyekkel még biztonságosabbá és kényelmesebbé teheti a tekerést. Böngésszen kedvére!