Blog

Kisokos az otthonfelújítási támogatáshoz

Kisokos az otthonfelújítási támogatáshoz

A 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig igénybe vehető otthonfelújítási támogatásról valószínűleg már mindenki hallott, de a pontos részletek csak nemrégiben lettek elérhetők. Blogcikkünkben megpróbálunk egy kis segítséget nyújtani az eligazodáshoz, mert az októberi bejelentéséhez képest sokkal bonyolultabb a képlet.

Kinek éri meg, és hogyan hozható ki belőle a maximum, illetve mire figyeljünk, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések?

A támogatás felépítése

Ősszel jött a hír: ha felújítjuk a nevünkön lévő ingatlant, az államtól visszakapjuk a költségek felét, de maximum 3 millió forintig. Aztán ahogy teltek a hetek, és egyre több információ birtokába jutottunk, úgy kristályosodtak ki a támogatás feltételei, valamint a benne rejlő lehetőségek és csapdák. A feltételekről – legalább egy gyermek, minimum egy éves folyamatos tb-jogviszony, stb. – sok helyen olvashatunk, most inkább a program pénzügyi részével foglalkozunk.

Fontos tudni, hogy a támogatás alapvetően két büdzséből áll: anyagköltségből és munkadíjból. Ahhoz, hogy bármennyi pénzt visszakapjunk a Magyar Államkincstártól, mindkét területről kell számlát benyújtanunk, a visszakapott pénzösszeg pedig a két büdzsé arányának függvénye.

Mivel az anyagköltség és a munkadíj 50-50 százalékban kerül beszámításra, a maximális összeget, azaz a 3.000.000 forintot abban az esetben kapjuk vissza, ha legalább 6.000.000 forint összegben nyújtunk be számlát a MÁK-nak, és vagy az anyagköltség vagy a munkadíj eléri a 1.500.000 forintot.

Számoljunk és tervezzünk!

Bizonyára rengeteg olyan család van, ahol csak kisebb volumenű felújításra van igény és/vagy szükség. A támogatás kimaxolásához érdemes alaposan megtervezni, mit, hogyan, kivel és mennyiért újíttatunk fel. Lássunk néhány példát a különböző helyzetekre!

  • Kezdjük a legrosszabb eshetőséggel, hiszen ennél csak jobb lehet: amennyiben az egyik büdzsé 0 forint, akkor egyáltalán nem vagyunk jogosultak a támogatásra. Ha például megvesszük az anyagot – bármekkora összegben –, de mi magunk végezzük el a munkát, 0 forint a visszaigényelhető összeg. A támogatás mellett a program egyik fő célja a szektor fehérítése: így a megrendelő és a szolgáltató is kevésbé csábul afelé, hogy számla nélkül történjen a munkavégzés.
  • Tegyük fel, hogy gyerekszobát alakítunk ki a padlástérben, amihez 3.000.000. forintért vesszük meg az anyagot, és 500.000 forintért végzik el a munkát. Az 50-50 százalékos arány értelmében elszámolhatjuk a teljes munkadíjat és további 500.000 forintot az anyagköltségből, azaz összesen 1.000.000 forintot. Tehát figyeljünk arra, hogy noha az összköltségünk 3.500.000, aminek a fele 1.750.000, visszaigényelni „csak” 1 milliót tudunk.

A Magyar Államkincstár weboldalán megtalálható részletes tájékoztatóban megismerhető az igényléssel kapcsolatos összes információt, online vas-műszaki boltunkban pedig számtalan nélkülözhetetlen eszközt gyorsan és kényelmesen beszerezhet otthona felújításához.