Blog

Környezetbarát harc a szúnyogok ellen

Környezetbarát harc a szúnyogok ellen

Nyár van. Egyszer csak meghalljuk annak a bizonyos repülőnek az ismerős hangját, mindig ugyanabban az órában. Ha épp kint vagyunk a szabadban, gyorsan fedezékbe vonulunk, mert nem szeretnénk a nyakunkba kapni egy adag permetet. Ugye ismerős jelenet? Igen, az évtizedekig alkalmazott hatósági légi szúnyogirtásról van szó, ami bizony méreggel történik. Vagyis csak történt, mert 2020-tól megváltozik az irtás menete az EU-ban: a kifejlett szúnyogok ellen már nem juttatható ki vegyszer légi úton, és csak biológiai anyagot szórhatnak repülőről, ráadásul azt is csak a lárvák ellen.

Ez jó, mert a kémiai szúnyogirtó nem csak a vérszívókat tizedelte meg – környezet- és egészségkárosító hatása is ismert volt, egyszerűen túl nagy árat fizettünk a szúnyoginvázió megelőzőséért, sokszor sikertelenül, hiszen a kikelni készülő lárvákra ez a szer nem hat. A sokkal korszerűbb biológiai gyérítés – amely során baktériummal fertőzik meg a szúnyoglárvákat, így azoknak esélyük sincs kikelni – ennél sokkal hatékonyabb és kíméletesebb módszer, a szúnyogon kívül nem fejt ki hatást egyéb rovarokra vagy vízi élőlényekre.

 

Ökotudatos módszerek

A hatékony, de kíméletes szúnyogirtáshoz először is egy alaposan kidolgozott stratégiára van szükség. Ennek nemcsak a hatóság által végzett élőhely-feltérképezés, és az azt követő biológiai lárvairtás képezi szerves részét, hanem az is nagyon fontos, hogy lakossági szinten is történjenek változások. Egyéni felelősség is, hogy ne biztosítsunk a lakhelyünkön, a hétvégi házunkban, a telkünkön vagy az általunk üzemeltetett telephelyeken szúnyoglárvák számára ideális tenyészhelyeket – gondoljunk csak a vödrökben, gumiabroncsokban megrekedt vízre.

Talán időbe telik, míg bekövetkezik a szemléletváltás, de a szakemberek tudják, hogy ez az egyetlen járható út. Az ökotudatos módszerrel célirányosan csökkenthető a vérszívók száma anélkül, hogy számtalan élőlény esne áldozatul a folyamatnak, vagy veszélyt jelentene az egészségünkre. De addig is használjuk a már jól bevált módszereket, és első lépésként szereljük fel otthonunkat megbízható minőségű szúnyoghálóval!