Blog

Mi is az a LED?

Minősgi led izzók

Az elmúlt öt-tíz évben óriási reform ment végbe a világítástechnika terén: az ipari, a háztartási és a közterületi világításban egyaránt elterjedt a LED alapú világítás. És hogy az egyszeri felhasználó mennyiben érzi a különbséget a régi típusú fényforrásokkal szemben?

Mindent összevetve jobban járunk a minőségi LED izzókkal, azonban érdemes tisztában lennünk e technológia előnyeivel és hátrányaival is.

A LED szó a Light-Emitting Diode angol kifejezés, azaz a fényt kibocsátó dióda szóösszetétel rövidítése. Gyakorlatilag egy olyan félvezető fényforrást jelent, ami akkor bocsát ki fényt, amikor elektromos áram halad rajta keresztül. A technológiát 1994-ben találta fel Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi, s ezért 2014-ben Nobel-díjban részesültek.

 

Kevés hátránya van

Természetesen, mint minden technológiai váltás, az LED-re való átállás is okozhat kellemetlenségeket. A szóban forgó technológia legnagyobb hátránya, hogy egy-egy ilyen típusú égő még mindig jóval többe kerül, mint hagyományos társaik. Noha sokkal tovább tartanak, egy lakás izzókkal való felszerelése akár több tízezer forintot is felemészthet. A LED izzók mindemellett több kék fényt bocsátanak ki, mint a normál izzók, ami megzavarhatja az arra érzékenyek alvásciklusát, és jobban vonzza a rovarokat.

 

Hosszan tartó és energiatakarékos

A LED technológiai előnyei azonban messze meghaladják a hátrányokat. Az LED izzók ugyan drágák, ha a kezdeti beruházást nézzük, de mivel élettartamuk elérheti akár a 100.000 órát is (tehát több mint 11 évet), befektetésünk garantáltan megtérül. Az új technológia másik, talán legnagyobb előnye, hogy rendkívül energiatakarékos. Egy mindössze 4W-os LED izzó teljesítménye megegyezik egy 25W-os hagyományos izzóéval. Mindemellett a LED-es megvilágítás sokkal természetesebbnek hat, mint a sárgás tónusú hagyományos izzók, hiszen színvisszaadásuk jobban követi a környezet természetes árnyalatait.

A technológia sajátossága, hogy a LED izzók kis méretűek, így olyan design világítások kialakításában is használhatók, amelyek korábban megoldhatatlanok lettek volna. Egy LED dióda kisebb lehet akár 1 mm2-nél is, és bármilyen színben legyártható, így csak a képzelet szab határt a felhasználhatóságban rejlő lehetőségeknek.

 

Muszáj lecserélnem régi izzóimat?

Dehogy is! Azonban figyelembe véve a LED-es izzók előnyeit, mindenképpen érdemes ilyen fényforrást választani, hiszen a LED nemcsak kényelmes megoldás, de jó befektetés is.