Blog

Milyen fűnyírót vásároljak?

Milyen fűnyírót vásároljak?

A fűnyíró rövid története

Annak idején a füvet a terület méretétöl függően még sarlóval vagy kaszával vágták. Annak érdekében, hogy ezt a munkaigényes és nehéz feladatot megkönnyítsék, Thomas Plucknett britt mérnök kifejlesztette a fűnyírók elődjének számító gépet 1805-ben. Ez a gép még nem igazán hasonlított a mai fűnyírókhoz és főként gabona vágására használták.

Edwin Budding gépe már sokkal inkább hasonlított a mai fűnyírókhoz. Megtolásakor a henger formájú járókerék fogaskoszorújához kapcsolódó fogaskerekek által meghajtott (vízszintes tengelyű) késtárcsa pengéi forgásba jöttek, és a levágott fű faládikában gyűlt össze.

1899-től már a megjelentek a benzinmotorral működő fűnyírók.

Hazánkban már a 19 század végén megkezdődött a különböző elven működő kézi, később motoros fűnyírók gyártása és forgalmazása.

Milyen szempontok alapján érdemes fűnyírót választani?

Számos szemszögből közelíthetjük meg, hogy milyen fűnyírót válasszunk. Az azonban biztos, hogy olyan gépet kell választanunk, amely a kertük méretéhez és jellegéhez tökéletesen passzol.

  1. Elektromos, benzines, akkumulátoros vagy kézi fűnyírót, esetleg robotfűnyírót?

 

A kertünk mérete egy jó kiindulási alap lehet, nem mindegy, hogy például nagy vagy kis területen kell füvet nyírnunk. További szempont lehet, hogy a terület mennyire dimbes-dombos, vagy mennyire egyenetlen

Az egyik legkeresettebb modell a benzines fűnyíró mellett az elektromos fűnyíró. Jó választás lehet kisebb kertek, családi házak számára. 200-300 m2 területig érdemes ezen változat használata. A gyártók általában ajánlásokat tesznek, hogy mekkora területre ajánlott a gép a teljesítménye alapján, ezt érdemes megnézni vásárlás előtt.

Előnyök, hogy kevés karbantartást igényel, hátránya viszont, hogy kerülgetni kell a kábelt. Használata elővigyázatosságot követel.

A benzines fűnyírót nagy területek gondozására tervezték, jellemzően 500-600 m2 feletti területekhez. Az önjáró típusok könnyebben kezelhetőek, akár elhanyagolt, gazos területeken is. Hátrányuk, hogy hangosak és bíbelődni kell a kellemetlen és tűzveszélyes üzemanyaggal és olajjal. Ha 1000 m2-nél nagyobb területünk van, akkor érdemes elgondolkozni a fűnyíró traktoron. A fűnyíró traktorral töredék idő alatt le lehet vágni nagy területet. Nem kell tolni a fűnyírót, elég csak felpattanni a traktorra és a gép végzi a dolgát.

  • Kézi vagy mechanikus fűnyíró
    Ezek kisebb füves területek karban tartására elegendőek. Előnyei, hogy az egyszerű működésből adódóan nincs karbantartási - és üzemeltetési költségük. Hátrányuk viszont, hogy csupán max.4 cm-es füvet képesek vinni és a kis méretű fűgyűjtő kosaruk véget alkalmazási területe erősen korlátozott.

  • Akkus fűnyírók
    Azt is mondhatnánk, hogy a két legkedveltebb fűnyírótípus egyvelege, olyan aspektusból, hogy a benzines változathoz hasonlósan rendkívül nagy a mozgásszabadság, hisz nincs vezeték, amelyre figyelni kellene. Az elektromos modellekhez hasonlóan pedig, környezetbarát.

  • Robotfűnyíró
    Az a véleményünk, hogy ez a technológia még csak most kezdi bontogatni a szárnyait. Még valószínűleg számos fejlesztésen keresztül fog menni, mire a tökéletes változatok az áruházak polcaira kerülnek. Viszont amit már most is tudnak, az az, hogy ez a legkényelmesebb fűnyírási mód az összes közül. Mivel akár naponta is vágja a füvet, és csak a fű legfelső pár mm-ét vágja, ezért olyan roncsolásmentes fűnyírást tud végrehajtani, amit a többi géppel lehetetlen elérni. Hátránya, hogy göröngyös területen nem igazán állja meg a helyét, a neki való pálya inkább az egyenletes terület.

 

A profigazda.hu webshopon fűnyírók széles választékával találkozhatsz, ezeket pedig raktárról, másnapos kiszállítással is meg tudod vásárolni.