Blog

Színre szín, azaz a munkavádelmi sisak színének jelentése

Színre szín, azaz a munkavádelmi sisak színének jelentése

A színeknek nem csak a hangulatunkra lehetnek hatással, de sok esetben komoly jelentőséggel is bírnak. A munkavédelem területén azonban nem mindig dönthetjük el, hogy milyen színű védőfelszerelést használhatunk, nem véletlenül. Sárga, piros, fehér és kék, talán ezek a leggyakrabban használt színek. A színeknek azonban nem csak a láthatóságban van szerepük az építkezéseken.
Fedezze fel velünk a munkavédelmi sisakok színeinek világát!

Színre szín azaz a munkavádelmi sisak színének jelentése

 

Legtöbb esetben a munkavédelmi sisakok biztosítása a cég feladata, amelynél a munkavégzés történik. Vannak azonban olyan esetek, amikor a munakvédelmi sisakat saját magunknak szükséges pótolnunk vagy egyéni vállalkozóként szükséges beszereznünk.

A munkavédelmi sisak funkcióját nem is nagyon kell részleteznünk, hiszen a neve is mutatja. Nem, nem a munkától véd meg, hanem a munkavégzés során esetlegesen a fejünkre eső szerszámoktól, törmeléktől, alapanyagoktól. A munkavédelmi sisak nem csak egy kiegészítő, hanem egy hasznos és fontos eszköz a fejet ért ütések elleni védelemben.

A munka megkezdése előtt érdemes nem megfeledkezni az adott munkakörhöz tartozó biztonsági felszerelések állapotának ellenőrzéséről, azok rendeltetésszerű használatáról. A köznyelvben sokféle változat létezik a védősisak színének funkciójára, de ez nem mindig állja meg a helyét. Amikor építkezésre érkezünk akkor valószínűleg fel fognak ajánlani egy sisakot a balesetek megelőzése érdekében, ilyenkor nyugodtan fogadjuk el. Higgye el, a színek mit sem számítanak, a biztonság és a balesetek megelőzése az első számú szempont.

Vannak azonban azok az esetek, amikor a szabvány megfeleltetésen túl igen is van jelentősége egy-egy színnek. Sok vállalaton belül a munkavállalók is ez alapján tudnak megbizonyosodni arról, hogy a területre érkező személy milyen funkciót, feladatot lát el. Ezek a jelölések akár a munka során is hasznosak lehetnek, amennyiben sürgősen konzultálni szeretnénk egy adott szakterülethez tartozó vezetővel, szakemberrel.

 

Munkavédelmi sisak mikor és hogyan?

 

Manapság sok munkakör esetében már egyáltalán nincs szükség semmilyen védőfelszerelésre. Az építkezéseken dolgozók, a favágók, karbantartási munkálatokat ellátók, villanyszereléssel foglalkozók azonban naponta kerülhetnek veszélyes helyzetekbe.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a megfelelő munkaruházat és így a munkavédelmi sisak viselése is az adott munkakör és munkaterület előírásai és szabályai szerint kell, hogy történjen. Ha nem biztos benne, hogy milyen szabályokat kell betartania, a területre érkezés előtt mindenképpen egyeztessen róla a kivitelezővel, építésvezetővel.

 

 munkavédelmi sisak

Munkavédelmi sisakok - mit mutatnak a színek?

 

Az előzőekből is láthatjuk, hogy a sisakok színei nem esztétikai kérdések alapján rendeződnek, sokkal inkább bírnak jelentéssel és jelentőséggel a munkaterületeken, mint más felszerelések színei. A sisak sok esetben meghatározza, hogy az adott személy milyen munkát végez, milyen beosztást lát el.

Sárga színű munkavédelmi sisak: Sárga sisakot általában az általános munkafolyamatokat ellátók és a magasépítkezéseken dolgozók szoktak viselni.

sárga sisak

Fehér színű sisak esetén vezetői pozícióban lévő személyekre, mérnökökre, ellenőrökre számíthatunk, de az sem ritka, hogy a látogatók kapnak fehér sisakot az építkezésre érkezve.

fehér munkavédelmi sisak

Kék színű sisakot hordanak a nagyfeszültség közelében dolgozók, de gyakorta látni kék színű munakvédelmi felszerelést a szakmunkát végző egyéneken is, mint például az ácsokon, villanyszerelőkön.

kék színű munkavédelmi sisak

Zöld színek használatakor találkozhatunk gépészekkel, munkavédelmi ellenőrökkel, de sok cégnél a próbaidejét töltő munkavállalókat is ezzel különböztetik meg.

Narancssárgát általában az irányító feladattal megbízott személyek viselnek.

Piros színű munkavédelmi sisak található meg az ellenőrök és a biztonsági feladattal ellátott személyek fején.

Barnát a magas hőmérséklettel járó munkát végzők hordanak, mint például a hegesztők, minősített hegesztők.

Természetesen a sisakok még több különböző színt is felsorakoztatnak a boltok polcain, a szürke, a fekete, a rózsaszín szinte minden árnyalata megtalálható, de ezeket nagyon ritka esetekben használják. Egyrészt kevésbé ismertek, másrészt nem nyújtanak kellő láthatóságot.

Bízunk benne, hogy ezek az információk valamelyest segíthették a munkavédelmi sisak színek funkciójának áttekintését és a termék hasznosságának és szükségességének elfogadását.

Amennyiben a hideg ellen szeretné védeni a fejét vagy olyan sötét helyeken is dolgozik, ahol minden hasznos, ha van Önnél egy lámpa, akkor a tölthető LED lámpával rendelkező sapkákat ajánljuk figyelmébe. Több színben elérhetőek és amellett, hogy ez a fajta sapka csak a hideg ellen nyújt védelmet nagyon hasznos a beépített egy vagy kétlámpás kialakítása. Felvehetjük este kerékpározáshoz vagy rossz közvilágítással rendelkező útszakaszokra is, amennyiben arra sétálunk vagy sétáltatjuk házi kedvencünket.

A további munkavédelmi felszerelés kategóriák között is érdemes körülnézni, hiszen nem csak a fejünket érheti baleset a ráeső tárgyak által. Ne feledje, első mindig a biztosnág!

#STB #2022 #MINDEN JOG FENNTARTVA #KFT #INFORMÁCIÓK #NARANCSSÁRGA #SZÜRKE #MIATT #SISAKOKAT #ERŐS #VÉDŐSISAK #MUNKAVÉDELMI SISAK #ERŐS #NYÚJT #HELYEKEN #MIATT #INKÁBB #MUNKA #KATEGÓRIÁK #TOVÁBBI #SZABVÁNY
-22
Kedvezmény
5 darab
4 623 Ft 

Az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

3 590 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
-16
Kedvezmény
6 darab
5 331 Ft 

Az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

4 490 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek
-20
Kedvezmény
5 darab
5 331 Ft 

Az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

4 249 Ft
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek