Blog

Így készítsen PVC csőből lámpát!

2022.03.24 13:52
Így készítsen PVC csőből lámpát!

A pvc csöveket nem csak a vízszerelés területén tudjuk hasznosítani. Egy kis kreativitással gyönyörű lámpát is készíthetünk belőlük. A megmaradt, felesleges vagy sérült idomok ezzel a módszerrel új életre kelhetnek és hosszú távon mutatós kiegészítői lehetnek lakásunknak. Készítsünk otthon PVC csőből lámpát!

Pvc csőből lámpa készítése

A PVC csöveket a házi és háztartási szerelési munkálatokon kívül még sok egyéb területen is felhasználhatjuk. De mit tegyünk, hogy ha túl sokat vásároltunk vagy olyan idomok, csövek maradnak a nyakunkon, amelyekben biztosak vagyunk, hogy a közeljövőben nem lesz rá szükségünk? Egy kis kreativitással remek, egyedi termékek készíthetőek ezekből az egyébként nem túl dekoratív pvc elemekből. Lássuk is mi minden kell ahhoz, hogy lámpa legyen ezkből a vízszereléshez szükséges eszközökből.

Az ezzel a technikával elkészített lámpa lehet asztali lámpa, csillár, állólámpa vagy akár hangulatvilágítás is.


PVC cső LED lámpa DIY

A munka megkezdése előtt nézzünk körül a házban, hogy pontosan milyen eszközöket tudunk még felhasználni a projekthez. Természetesen, ha valami nem áll rendelkezésünkre, úgy azt meg tudjuk vásárolni online is, csupán néhány kattintással!

Először is szükségünk lesz a projekthez egy a lámpa testéül szolgáló pvc idomra, amely lehet pvc cső vagy bármilyen nagyságú, formájú idom, amilyennel dolgozni szeretnénk. Ahhoz, hogy a világítást megfelelően bele tudjuk kötni javasoljuk az egyszerű, előre szerelt zsinórkapcsoló és E27-es műanyag foglalat beszerzését is.

Ha minden szükséges anyag megvan, már kezdhetjük is a szerelést!
Először is alakítsuk ki a lámpa talpát. Ehhez használhatunk pvc dugót, kupakot vagy bármilyen talpat, amely rendelkezésedre áll. A legegyszerűbb, ha valamilyen karimával is rendelkező darabot választunk, amely segítségünkre lesz a foglalat megfelelő beállításában.

Elkészíthetjük az alapot fából vagy felhasználhatunk hozzá egy korábbi tönkrement lámpából megmaradt alapot is. Ebbe szükséges telepíteni a műanyag foglalatot, amelybe kis segítséggel be tudjuk kötni a zsinórkapcsoló végén található vezetékeket. Ha nem szeretnénk a cső belsejébe elektromos világító testet helyezni, akkor jó megoldást jelenthetnek még a ragasztható hátlappal rendelkező elemes lámpák is.

Szereljük rá a pvc idomot a talapzatra és próbáljuk ki, hogy megfelelő működés érhető-e el a dugaljba dugást követően. Amennyiben a tartás biztos és precíz, úgy neki is állhatunk a lámpaernyő, azaz a pvc cső alakításának.

A foglalatba megéri led-es izzót választani. Egyrészről ezek hosszú távon is sokkal gazdaságosabbak, másrészről használat közben nem melegednek fel.


A lámpatest kialakítása

Ehhez szükségünk lesz különféle vágóeszközökre, szigetelőszalagra vagy jelölőfilcekre a minták felrajzolásához és bejelöléséhez, valamint lehetőség szerint egy munkavédelmi kesztyűre is.

A csöveken jelöljük be a mintákat, hogy a vágások egyszerűbbek lehessenek, ne csússzon el a minta munka közben.

A kivágások elkészítéséhez használhatunk gravírozót, fúrógépet, fűrészlapokat vagy sniccereket is attól függően, hogy éppen milyen keménységű pvc csőből készítünk lámpát. Két dolgot azonban mindenképpen figyelembe kell vennünk. A munka porral fog járni, valamint ezekkel az eszközökkel óvatosan, kellő körültekintéssel kell dolgozni.

A folyamat és a folyamathoz szükséges eszközök miatt célszerű lehet, ha egyszerre több lámpát készítünk el.

A minták kialakítása után célszerű a teljes felületet megcsiszolni, hogy az esetleges sorják megfelelően legyenek eltávolítva. Ezt követően fújós festékkel egyszerűen bevonható a felület a kívánt szín eléréséig.

Amennyiben kedvet kapott egy kis barkácsoláshoz, diy munkához, úgy küldje meg számunkra az elkészült darabokról készült képeket, had gyönyörködjünk benne mi is!

Kép forrása: Etsy.com
További ihletforrás: Pinterest

#pvc csőből készült lámpa #darab #elem #lévő #karima #cm hosszú #lámpa pvc &cm átmérőjű #30 cm magas #azonos átmérőjű #fém #vezetéket #anyagok #lyukat #alakú #használt #érdekében #hasznos #hasonló #kész #történő #őket #lámpákat #szükség #műanyag #fém #készült lámpa pvc csőből #segítségével #ezután #csövet #rögzítve #két #összes #következő #belső #könnyen &szüksége
9 csomag
2 090 Ft
Egységár: 209 Ft/db
Talicskába
Talicskába
Részletek
Részletek